Alimente minune pentru inimile noastre

491
Alimente minune pentru inimile noastre - e2ccb62d7f1f4030ac9a4cacdfbe7ec4.jpg
Inima este motorul vieții. O inimă sănătoasă este o binecuvântare pentru noi, dar nu conștientizăm acest lucru decât atunci când începem să avem probleme noi sau cineva din jurul nostru. Sănătatea inimii poate fi păstrată printr-o dietă rațională, prin exerciții fizice, luând măsuri împotriva fumatului și prin consumul moderat de alcool.
Dr. Loti Popescu, șeful Compartimentului pentru Pro-movarea Sănătății din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică Constanța, ne face unele recomandări privind alimentele care ne ajută să ne păstrăm sănătoasă și în putere această pompă atât de valoroasă.
vvv
l Roșiile conțin unele substanțe care se găsesc cu precădere în conținutul lor, fiind mai puțin întâlnite în restul legumelor. Roșiile conțin vitamine, minerale, dar și antioxidanți specifici, astfel încât acționează protectiv asupra aparatului cardiovascular, întărind integritatea vaselor.
l Cartofii dulci au indicele glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu cresc imediat nivelul glicemiei din sânge. Au vitamina A, licopen și fibre care mențin inima sănătoasă. Nu adăugați peste ei sosuri dulci, bogate în calorii. Folosiți scorțișoară și suc de lămâie.
l Fasolea are un conținut ridicat în vitamine din complexul B, fiind utilă și pentru persoanele cu afecțiuni nervoase, cu amorțeli ale membrelor sau degetelor, pareze și hemipareze. Fasolea are și un indice glicemic mic, la fel și mazărea.
l Ardeiul este bogat în: vitamina B6, vitamina C, niacină, potasiu și fibre. Este ideal pentru salate.
l Legumele verzi sunt bune pentru siluetă, dar și pentru inimă. Conțin potasiu și magneziu care reglează tensiunea sângelui. În plus, au luteină, fibre, vitamina A și antioxidanți.
l Morcovii conțin un tip de fibre solubile, regăsit de altfel și în fulgii de ovăz, care scad coles-terolul.
l Peștele conține cantități reprezentative de acizi grași omega 3 și omega 6, esențiali pentru metabolismul lipidic, fiind implicați în protecția față de ateroscleroză. De asemenea, mai conține zinc în cantități mai mari decât alte alimente, dar și vitamina D. Se recomandă să mâncați pește minimum de două ori pe săptamână.
l Cerealele ajută și ele inima noastră. Fulgii de cereale din boabe strivite, neprocesate, dar mai naturali, sunt cei mai buni. La micul dejun, cu lapte, vor asigura de la început un dublu aport: de vitamine din complexul B în care cerealele sunt cele mai bogate, dar totodată și de calciu, proteine și vitamine din lapte. Desigur, cerealele prezintă și o veritabilă sursa de dulce bun, conținând glucide cu absorbție lentă care energizează organismul.
l Afinele îmbunătățesc vederea, cresc capacitatea de luptă a sistemului imunitar, au proprietăți antiinflamatorii, tonifiante, detoxi-fiante, conțin betacaroten, vitamina K , folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu, flavonoizi, polifenoli, vitamina C din belșug și multe fibre. De asemenea, conțin an-tocianin.
l Migdalele conțin acizi grași omega 3 și omega 6, la fel ca peștele și uleiul de măsline, vitamina E în cantități mari, dar și proteine, minerale, vitamine și alte substanțe active. Combinația de nutrienți conținută de migdale este specială și nu se găsește cu ușurință în alte alimente.
l Portocalele conțin pectină și potasiu. Potasiul scade tensiunea sângelui.
l Cireșele conțin o substanță numai bună pentru inimile noastre: antocianin - care menține vasele de sânge sănătoase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 27 Septembrie 2010
Stire din Sănătate : Vitamina B scade riscul de Alzheimer
Pagina a fost generata in 1.6195 secunde