Anunț important de la Ministerul Sănătății în legătură cu virusul West Nile

321
Anunț important de la Ministerul Sănătății în legătură cu virusul West Nile - 0615nwsrpelwestnile1-1533815758.jpg

Articole recomandate

Ministerul Sănărății spune că persoana care a murit din cauza infecției cu virus West Nile este un bărbat de 79 de ani care avea comorbidități și precizează că, în prezent, nu există riscul unei epidemii, cazurile de meningite și meningo-encefalite cu virus West Nile fiind sporadice. De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităților locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar.

"Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități", a transmis Ministerul Sănătății.

Ministerul recomandă autorităților locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Primul deces cauzat de infecția cu virusul West Nile în România în 2018

Ministerul Sănătății recomandă populației mai multe măsuri de protecție: evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea substanțelor repelente de țanțari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țînțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.798 secunde