Apendicita nu se tratează cu medicamente, ci doar prin operaţie

235
Apendicita nu se tratează cu medicamente, ci doar prin operaţie - apendicita-1629723067.jpg

Articole de la același autor

Suferiţi de apendicită acută? Dacă aţi primit acest diagnostic de la medic, înseamnă că vi s-a inflamat apendicele şi fără tratament chirurgical, se poate rupe şi infecţia se extinde prin sânge (septicemie) sau în cavitatea abdominală (peritonită).

Cert este că, odată pornit procesul inflamator, nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecţiuni fiind doar chirurgical. În concluzie, cu cât se intervine chirurgical mai rapid, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor realizabilă, cu complicaţii cât mai reduse ca frecvenţă şi gravitate.

Potrivit dr. Mihai Hriţcu, cauza acestei afecţiuni poate fi, în multe dintre cazuri, obstrucţia lumenului organului, fie ca urmare a unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp străin (sâmbure, sămânţă, viermi intestinali). Obstrucţia lumenului apendicular determină un cerc vicios cu inflamaţia urmată de ulceraţia mucoasei şi extinderea procesului inflamator la nivelul întregului perete apendicular. Ce este sigur este că distensia progresivă, consecutivă obstrucţiei şi stazei, poate determina leziuni vasculare, cu infarctizarea peretelui apendicular, perforaţie şi peritonită secundară.

„Durerile abdominale care apar iniţial în capul pieptului sau în jurul ombilicului, apoi în partea dreaptă a abdomenului inferior, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipaţie sau diaree, subfebrilitate până la febră constituită, toate acestea sunt simptome care apar în caz de apendicită. Ca urmare, apendicectomia este intervenţia chirurgicală de urgenţă prin care se scoate apendicul inflamat în apendicita acută. Contraindicaţiile relative ale apendicectomiei laparoscopice sunt reprezentate de: intervenţii chirurgicale abdominale în antecedente; hipertensiune decompensată; patologie cardio-pulmonară invalidantă, ce contraindică instituirea pneumoperitoneului; hipocoagulopatie refractară severă. Contraindicaţiile absolute pentru abordul laparoscopic sunt apendicita acută cu peritonită şi instabilitate hemodinamică, respectiv intoleranţa anesteziei generale”, a explicat specialistul.

În faza imediat postoperatorie, a precizat medicul, pacientul este monitorizat. În primele ore de la operaţie dieta este lichidiană (ceai, apă plată), după care se reia dieta normală. Pacientul trebuie mobilizat, însă, la câteva ore după intervenţie, iar externarea se face la 24-48 ore de la operaţie. Incizia chirurgicală necesită minimă îngrijire, firele de sutură (dacă sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7-10 zile postoperator, iar dacă sunt din material absorbabil nu necesită extragere.

Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulent de la nivelul plăgii, orice inflamaţie (zonă roşie) la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg. După ce ajungeţi acasă, cel mai bine este să începeţi cu o dietă scăzută în grăsimi şi să introduceţi în alimentaţie o cantitate mai mare de fibre (fructe proaspete - mere, pere, piersici, struguri, prune proaspete; fructe uscate - curmale, smochine, alune şi nuci; legume crude -salata verde, sfecla roşie, varza, fasolea, mazărea, morcovii şi ridichile. Totodată, puteţi consuma cereale integrale şi multe lichide, care accelerează tranzitul intestinal. Evitaţi alimentele prăjite sau alimentele grase, smântâna, sosurile. Beţi, în schimb, multe lichide - apă plată, ceaiuri, compoturi, supe. Nu uitaţi! Evitaţi ridicarea greutăţilor mai mari de trei kilograme! De asemenea, sunt interzise activităţile obositoare, actul sexual până după prima dumneavoastră vizită de urmărire (la 7-10 zile postoperator).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2836 secunde