Aproape 3.000 de constănțeni suferă cu rinichii, dar nu se tratează

371
Aproape 3.000 de constănțeni suferă cu rinichii, dar nu se tratează - 3573f7766dd489c09d7435c575c76131.jpg

Articole de la același autor

Astăzi este celebrată Ziua Mondială a Rinichiului, prilej pentru medicii nefrologi de a atrage atenția populației asupra importanței verificării periodice a stării de sănătate a rinichilor și asupra influenței diverselor afecțiuni asupra lor. La Constanța, numărul bolnavilor cu insuficiență renală cronică aflați în evidențele specialiștilor este ridicat. Potrivit dr. Liliana Tuță, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, peste 250 de pacienți fac dializă sau au fost supuși unui transplant renal, iar alți peste 600 de bolnavi sunt în faza de pre-dializă.
Numărul real al bolnavilor este însă mult mai ridicat, consideră specialistul constănțean. "Potrivit calculelor, unul din zece români are un grad de afectare al rinichilor, ceea ce înseamnă că aproximativ 8.000 de constănțeni suferă cu rinichii. Cu siguranță sunt 2.000 sau 3.000 de bolnavi ascunși, care nu sunt în evidențele medicilor. Fie au fost consultați în urmă cu doi-trei ani, nu s-au mai prezentat la medic de atunci și au fost scoși din evidențe după un an, cum este procedura, fie sunt neasigurați, nu au bani să vină la consultații. Mulți dintre ei sunt din mediul rural, nu au bani, nu au la dispoziție centre de permanență unde să se prezinte, cum se întâmplă peste hotare", a arătat medicul.
În ciuda numărului ridicat de bolnavi, la Constanța nu a fost organizat niciun eveniment pentru conștien-tizarea populației, deși este nevoie, a arătat dr. Liliana Tuță. Motivul îl reprezintă numărul mic de specialiști, care au un volum mare de muncă. Astfel, la SCJU Constanța sunt doar trei medici nefrologi.
Funcția rinichilor este de a îndepărta reziduurile toxice din sânge și de a menține balanța dintre fluidele și sărurile din organism. Dacă nefronii (filtrele de la nivelul rinichilor) sunt deteriorați, devin nefuncționali, toxinele se acumulează în organism și este nevoie de tratament pentru eliminarea lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.2579 secunde