Ați primit diagnostic sindrom metabolic? Nu vă panicați, se tratează!

480
Ați primit diagnostic sindrom metabolic? Nu vă panicați, se tratează! - drionutstancioi-1366129712.jpg
În cabinetul medicului de familie, vin tot mai mulți pacienți care nu au o boală anume, ci mai degrabă cumulează mai mulți factori

de risc ce pot fi identificați din timp, evitând astfel instalarea unor boli severe.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, hiperglicemia și un profil lipidic modificat definesc sindromul metabolic, adică o condiție clinică ce face ca pacientul să prezinte risc crescut în a dezvolta boala coronariană, accident vascular cerebral, infarct miocardic sau diabet zaharat.

Diagnosticul de sindrom metabolic se pune ușor dacă ne referim la un pacient care, pe lângă obezitate, mai prezintă încă doi din următorii factori de risc: glicemie mai mare de 100 mg/dl, hiper-tensiune arterială, trigliceride mai mari de 150 mg/dl, HDL colesterol (colesterol bun) mai mic de 40 mg/dl.

"Acest diagnostic poate fi pus de medicul de familie pe baza unui control de rutină și a unor analize de laborator ce sunt efectuate de ase-menea în mod curent. Importanța descoperirii precoce a sindromului metabolic constă în posibilitatea instituirii în timp util a unui tratament și a unor măsuri ce pot preveni dezvoltarea unor complicații grave. Odată diagnosticat cu sindrom metabolic, pacientul trebuie informat că suferă de o afecțiune ce necesită tratament de lungă durată, tratamentul nefiind neapărat medicamentos. Pentru început, dacă valorile investigațiilor paraclinice permit acest lucru, se va propune doar schimbarea stilului de viață: dieta, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, reducerea aportului de alcool. Medicul de familie poate oferi pacientului o listă detaliată cu alimentele premise și alimentele interzise, dieta fiind o soluție ce va viza scăderea în greutate, normalizarea valorilor glicemiei și grăsimilor din sânge, precum și scăderea tensiunii arteriale. Va fi limitat consumul de sare și de substanțe excitante, cum ar fi cafeaua, și se va crește aportul de fructe și legume. Vor fi evitate alimentele grase, în special cele de origine animală", explică dr. Răzvan Ionuț Stăncioi, medic specialist medicină de familie în cadrul Medicover Constanța.

Controale multidisciplinare

Dacă modificarea stilului de viață și dieta nu sunt suficiente pentru a normaliza valorile lipidice, se va iniția terapia medicamentoasă cu substanțe cu rol hipolipemiant din clasa statinelor, adică tratamente care cresc nivelul de lipide din sânge, fibraților și acizilor grași omega-3 polinesaturați.

"Un pacient cu sindrom metabolic diagnosticat trebuie monitorizat, necesitând periodic controale medicale, tipul tratamentului, precum și durata acestuia fiind stabilite de medicul curant. În aceste controale periodice sunt implicați medici cardiologi, nutriționiști, endocrinologi, medici de laborator și, nu în ultimul rând, medicul de familie, cel care are posibilitatea de a urmări îndeaproape evoluția pacientului cu sindrom metabolic", completează dr. Ionuț Stăncioi.

Cunoscut încă de la începutul anilor 40, sindromul metabolic, înainte de a fi tratat, poate fi prevenit, prevenția bazându-se pe acel efort pe care orice persoană trebuie să-l facă pentru a duce o viață sănătoasă.

Cu o schemă de tratament adecvată și urmată de o bună complianță la tratament, cu un regim de viață modificat, pacientul va beneficia de protecție față de riscurile majore cardiovasculare sau diabetice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4546 secunde