Boala afectează ambele sexe. Ce declanşează apariţia vegetaţiilor veneriene

206
Boala afectează ambele sexe. Ce declanşează apariţia vegetaţiilor veneriene - fondvegetatii2-1652789912.jpg

Articole de la același autor

Vegetaţiile veneriene sunt nişte formaţiuni care, uneori, pur şi simplu apar în zona genitală. Ele mai sunt numite şi negi genitali şi sunt cauzate de infecţia cu virusul uman papillomavirus (HPV), cea mai comună boală transmisibilă pe cale sexuală. În general, infecţia se manifestă prin apariţia unor negi de culoarea pielii sau cu tentă gri în zona genitală sau anală, sub forma unui buchet ce seamănă cu o conopidă, care provoacă durere, disconfort şi mâncărime.

Boala afectează ambele sexe, dar femeile prezintă un risc mult mai crescut de complicaţii, cum ar fi cancerul cervical (de col uterin) sau vulvar, anal sau de gât. Bărbaţii prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer de penis. De cele mai multe ori, negii genitali sunt mici excrescenţe care pot apărea pe scrot, penis, anus, vulvă, vagin, coapse sau la intrarea în uter (colul uterin), dar şi pe buze, limbă sau în gât, dacă infecţia a fost transmisă prin contact sexual oral.

Negii genitali apar, de regulă, la circa trei luni de la infectare, dar uneori nu există deloc simptome ale infecţiei timp de câţiva ani. Cu toate că boala afectează ambele sexe, femeile prezintă un risc mult mai crescut de complicaţii, cum ar fi cancerul cervical (de col uterin) sau vulvar.

Alte simptome care pot însoţi vegetaţiile veneriene sunt: secreţiile vaginale neobişnuite, mâncărimea în zona genitală, sângerările în afara menstruaţiei, senzaţia de arsură, durere şi disconfort. Potrivit dr. Irena Smadea, boala este extrem de contagioasă şi se transmite prin contact sexual cu o persoană infectată la alta.

„Deşi orice persoană activă sexual prezintă risc să contacteze virusul HPV, anumite categorii sunt mai expuse: persoanele cu vârsta sub 30 de ani, fumătorii, persoanele cu sistem imunitar slăbit, copiii ale căror mame au fost infectate cu HPV în timpul sarcini. Acestora li se adaugă persoanele care fac sex neprotejat, cele care au parteneri sexuali multipli, persoanele care practică sexul oral sau care şi-au început viaţa sexuală la o vârstă fragedă, pacienţii infectaţi cu HIV sau cu herpes sau persoanele stresate. Chiar dacă negii genitali pot dispărea de la sine fără tratament, virusul rămâne în organism şi poate fi reactivat pe parcursul vieţii de anumite afecţiuni şi, de asemenea, poate fi transmis şi partenerului”, a explicat medicul. Aşadar, este de preferat tratamentul acestora atât pentru ameliorarea simptomelor, cât şi pentru a elimina riscul de transmitere a virusului.

Cert este că, de cele mai multe ori, vegetaţiile genitale pot fi diagnosticate după aspect. De exemplu, dacă sunt modificate, sângerează, ulcerează sau persistă. Oricum, după tratament trebuie înlăturate chirurgical şi examinate la microscop pentru a identifica malignizarea acestora. Pacienţii se plâng, pe lângă prurit, şi de nodulii nedureroşi şi secreţii. În cazul femeilor care au urmat tratament pentru eliminarea negilor genitali este indicată efectuarea periodică a testului Babeş Papanicolau, pentru a urmări evoluţia tratamentului şi dacă au loc modificări celulare de natură cancerigenă la nivelul colului uterin. Măsura care poate reduce, însă, riscul infectării cu virusul HPV este folosirea prezervativ şi renunţarea la fumat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4835 secunde