Boala cântatului

2957
Nodulii corzilor vocale nu sunt tumori propriu-zise și nici nu intră în categoria tumorilor benigne. Sunt excrescențe conjunctive cu structura unor mici fibroame.
Afectați de nodulii corzilor vocale sunt profesorii, actorii și cântăreții profesioniști.

De vină pentru apariția nodulilor pe corzile vocale sunt proasta igienă vocală, eforturile vocale prelungite și necontrolate. Mai apar și pe fondul unor tulburări metabolice și endocrine.
Elena Ligia Jacotă, medic primar ORL din Policlinica Port, ne explică cum apar nodulii: "Nodulii se întâlnesc pe corzile vocale simetric, bilateral (apar ca formațiuni în oglindă) situați la unirea treimii anterioare cu cele două treimi posterioare ale corzilor vocale și sunt mai frecvent întâlniți la femei".

Răgușeala, singurul simptom al nodulilor corzilor vocale
Afecțiunea nu doare. Simptomul caracteristic al nodulilor corzilor vocale este răgușeala.
Nodulii apar, de obicei, la profesioniștii vocali - cântăreți, actori, profesori și la copiii care folosesc registrele înalte. Mai pot apărea la soprane și la tenori și, foarte rar, la bași și baritoni.
La copii, nodulii apar în mod obișnuit între șase și 12 ani. La pubertate, prin schimbarea vocii, nodulii dispar.
Medicul ne spune că nu trebuie să ne speriem atunci când descoperim că avem noduli pentru că nu sunt periculoși, doar dacă se dezvoltă și se transformă în tumori benigne.

Nodulii nu sunt periculoși
La examenul laringoscopic, nodulii apar ca niște formațiuni mici, albicioase, precum gămălia de ac, situați pe marginea liberă a corzilor vocale.
Elena Ligia Jacotă precizează că "netratați, se pot dezvolta și pot deveni polipi și abia acum se prezintă ca tumori benigne".
Tratamentul constă, în primul rând, în repaos total absolut. "Este imposibil ca bolnavul să nu vorbească luni de zile, de aceea va urma un tratament chirurgical pe cale endoscopică", ne spune specialistul. Procedeul este următorul: se introduce un tub în interior și, prin acest tub, se scot nodulii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6045 secunde