Boala care "terorizează" bătrânețea: adenomul de prostată

1679
Boala care

Articole de la același autor

Mai bine de jumătate dintre bărbați, după ce trec de vârsta de 50 de ani acuză tulburări urinare. În majoritatea cazurilor diagnosticul este de tumoră benignă (adenom de prostată).

Dr. Viorel Tode, specialist urolog, colaborator al Clinicii Medstar 2000, a explicat în ce fel se manifestă această boală și ce trebuie să facă pacienții.

Prostata este formațiunea glandulară care înconjoară baza vezicii urinare și face parte din aparatul reproducător masculin. Odată cu înaintarea în vârstă, apare tendința prostatei de a crește în volum (denumită în termeni medicali hiperplazia benignă de prostată). Iar această creștere duce la "strangularea" uretrei, apariția adenomului de prostată și a problemelor urinare.

Atenție! Adenomul de prostată nu înseamnă cancer, este o tumoră benignă, dar nu înseamnă că nu trebuie tratată cu toată seriozitatea. "Cu toate că aparent nu este nimic periculos, tabloul simptomatic al adenomului de prostată nu trebuie neglijat. Întrucât boala poate debuta treptat, progresiv, sunt frecvente cazurile când pacientul ajunge la medic după luni sau chiar ani de la apariția primelor simptome".

Simptomele care trebuie să îngrijoreze

Cât privește tulburările care apar și care trebuie să dea de gândit bărbaților, dr. Viorel Tode a declarat: "Primele tulburări se datorează îngustării uretrei. Deși multe dintre simptome sunt diferite de la un pacient la altul, sunt și tulburări considerate tipice și trebuie să ducă neapărat la prezentarea la un consult medical. Este vorba despre urinări frecvente, în timpul nopții. Pe de altă parte, în ciuda unei dorințe mari de a urina, apare o întârziere în apariția jetului de urină, care în același timp este fără presiune și durează ceva mai mult. Dorința foarte intensă de urinare este, invariabil, urmată de evacuarea unei cantități mici de urină".

Apar, totodată, așa numitele "picături reziduale" (deși bărbatul are senzația că a terminat de urinat, mai apar câteva picături). Alte simptome sunt durerile, senzația de arsură sau usturime în timpul urinării și sângele în urină.

Urmări grave

Dacă nu este tratat corespunzător, adenomul de prostată poate duce la afectarea rinichilor. Ceea ce poate să însemne, în cazuri extreme, insuficiență renală și dializă pentru tot restul vieții.

"Dacă nu sunt tratate la timp, tulburările urinare pot duce, în timp, la dereglări ale funcției vezicii urinare și ale rinichilor. Indiferent de evacuarea de urină prin uretră, rinichiul va produce, zilnic, aproximativ 1,5 litri de urină! Iar o evacuare redusă de urină determină staza (stagnarea), inițial la nivelul vezicii urinare și ulterior până la nivelul rinichilor", a subliniat dr. Viorel Tode. În consecință, se vor îmbolnăvi și restul organelor: "La unii pacienți, în urina care nu este complet evacuată din vezica urinară (așa numita urină reziduală) pot să apară infecții cu propagare pe căile urinare superioare. Bacteriile găsesc la acest nivel un mediu de cultură și se pot înmulți și răspândi foarte repede. Apar febra, durerea micțională, iar evoluția poate continua până la o infecție la nivelul rinichilor", a continuat medicul urolog.

Investigații moderne

Investigarea, pentru stabilirea diagnosticului, constă într-o examinare manuală, urmată de o ecografie pelvină și de investigații de laborator. Clinica Medstar 2000 are un comportament de explorări funcționale, cu ecografie și laborator de analize medicale, inclusiv pentru determinarea markerilor tumorali specifici. Laboratorul permite determinarea antigenului specific prostatei și asigură toate condițiile pentru realizarea analizelor obligatorii în cazul bărbaților cu vârste peste 50 de ani. "Toate examinările se reali-zează rapid și sunt nedureroase. De aceea, nu este fondată teama sau anxietatea în aceste cazuri. Cu cât pacienții vor efectua examenul de specialitate al prostatei mai repede la medicul urolog, cu atât diagnosticul de certitudine va fi urmat de un tratament corect".

Tratamentul este chirurgical, medicamentele fiind eficiente doar în ameliorarea simptomelor. Mai nou, intervenția de ablație a adenomului, prin secționarea tumorii, poate fi realizată endoscopic.

Pentru a-l contacta pe dr. Viorel Tode, puteți apela 0241/638.251 sau 0372/763.142 sau la sediul clinicii de pe strada Lahovari, nr. 41. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 14 Februarie 2012
Stire din Sănătate : Cum scăpăm de durerea în gât
Pagina a fost generata in 0.9846 secunde