Concurs Boala transmisă prin sărut

213
Boala transmisă prin sărut - boala-1305718870.jpg

Articole de la același autor

În termeni medicali, afecțiunea se numește mononucleoză. Este mai cunoscută însă drept "boala sărutului", denumire ce i-a fost atribuită urmare a modului cum

se transmite. E drept, mai poate fi transmisă și prin strănut, tuse sau folosirea aceluiași tacâm.



Mononucleoza este o boală dată de virusul Epstein-Barr și are simptome asemănătoare unei răceli obișnuite. De aceea, de cele mai multe ori trece neobservată, mai ales că simptomele, chiar și dacă afecțiunea nu este tratată, trec de la sine în două - patru săptămâni. În ciuda denumirii exotice, afecțiunea este banală și dă foarte rar complicații. Dintre simptomele "bolii sărutului", amintim febra, faringita, durerile de cap, durerile musculare, ficatul și splina mărite, oboseala, lipsa poftei de mâncare, mărirea ganglionilor și respirația dificilă.

În general, bebelușii și copiii dezvoltă această boală, dar este întâlnită și la adolescenți și tinerii până în 35 de ani. Primele semne apar după o lună sau două de la expunerea la virusul Epstein-Barr și, după cum am menționat, nu îngrijorează. Diagnosticul poate fi stabilit de un medic de familie, pe baza unor teste sangvine.



Tratamentul: repausul la pat

Cât privește tratamentul, nu este complicat: repaus la pat, consumarea a cât mai multe lichide, asigurarea unei alimentații ușoare, bogate în vitamine și gargara cu sare. Pentru dureri puteți lua ibuprofen sau faringosept (pentru gâtul inflamat). Sunt recomandate însă și cor-ticosteroizi, în cazurile grave. Tratamentul trebuie urmat între 7 și 14 zile.

Ca și în cazul infecțiilor virale, precum gripa sau guturaiul, nici în "boala sărutului" nu trebuie administrate antibiotice. Motivul: mononucleoza este determinată de un virus, iar antibioticele au efect asupra bacteriilor!



Complicații rare, dar grave

Cazurile în care apar complicațiile sunt puține. Principala complicație este creșterea în dimensiuni a splinei, care poate duce la o ruptură splenică. De aceea, se recomandă repausul la pat pe perioada tratamentului și evitarea exercițiilor fizice pentru aproximativ o lună. Totodată, mai pot să apară și urmări precum miocardita (inflamația mușchiului inimii), anemia hemolitică (distrugerea prematură a globulelor roșii), paralizia mușchilor faciali.


Singura cale pentru a preveni contractarea bolii este evitarea contactului cu o persoană infectată, căci nu există niciun vaccin împotriva virusului care determină apariția ei. În schimb, este bine de știut că "boala sărutului" poate fi contractată o singură dată în viață, ocazie cu care organismul dezvoltă și imunitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7106 secunde