"Boala vărsăturilor de iarnă", extrem de contagioasă

270

Articole de la același autor

Este cunoscut faptul că în sezonul cald sunt cele mai multe cazuri de infecții cu gastroenterovirusuri, însă lucrul acesta nu este adevărat în totalitate: medicii avertizează că și iarna pot surveni episoade de vărsături. Acestea apar în cazul unei afecțiuni care se numește "boala vărsăturilor de iarnă", iar în popor, oamenii îi mai spun și "gripa stomacului". 


Această boală este o gastroenteroviroză, cauzată de norovirus (virusul norwalk). Acest virus se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, prin contact direct cu o persoană infectată, prin consumul unor alimente contaminate și prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi ducerea mâinilor la gură și nas. Din cauză că are mai multe tulpini, acest virus poate provoca îmbolnăvire de mai multe ori, pe parcursul vieții. 


"Norovirusul se transmite de la o persoană la alta prin igiena precară, după folosirea toaletei. Când o persoană infectată atinge cu mâinile nespălate clanța ușii, virusul ajunge cu ușurință pe mâinile altor persoane, care folosesc clanța respectivă. Și igienizarea necorespunzătoare a toaletei duce la transmiterea virusului. Acesta se poate contacta, de asemenea, prin particulele din aer, de către persoanele care se află în apropierea bolnavului care vomită. Perioada de incubație este între 24 la 48 de ore", explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătații, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică din Constanța. 


Cel mai des, această infecție este întâlnită în creșe, grădinițe, școli, cămine etc. 


Simptomele sunt greu de suportat 
După această perioadă de incubație, apar și simptomele, care, de regulă, sunt extrem de agresive, însă pot apărea chiar și mai devreme, la 12 ore de la ingestie. 


Primele simptome cu care se confruntă persoanele afectate sunt voma, stările de greață, amețeala, diareea apoasă și febra la valori ridicate. 


"Simptomele sunt greu de suportat, dar virusul nu duce la complicații, decât în cazuri rare, când pacientul are afecțiuni preexistente. 


Este foarte important ca pacienții să ajungă totuși la un medic de familie, pentru un consult de specialitate și pentru diagnosticare. Totodată, trebuie să se acorde o atenție mare hidratării, deoarece, din cauza vărsăturilor dese, poate surveni deshidratarea și agravarea stării generale de rău", mai spune specialistul. 


Așadar, în tratarea acestei afecțiuni se recomandă consumul de multe lichide, în special apă, în cantități mici și des. De asemenea, specialiștii sfătuiesc persoanele bolnave să nu insiste cu alimentația, deoarece starea de greață și vărsătura vor apărea ori de câte ori sunt ingerate alimentele. Așadar, tratamentul indicat în tratarea "vărsăturilor de iarnă" include odihna și hidratarea, iar dacă medicul recomandă și medicație, abia atunci persoana bolnavă poate recurge la ea. 


Prevenirea îmbolnăvirii 
Pentru a preveni "boala vărsăturilor de iarnă", este indicată o igienă strictă, dezinfectarea mânerelor de la ușă cu alcool sanitar, spălarea adecvată a toaletelor și spălarea frecventă a mâinilor. 


Pentru a evita transmiterea infecției de către persoanele care prezintă simptome specifice acestei afecțiuni, este indicat ca acestea să rămână izolate la domiciliu, pe toată perioadă manifestărilor, precum și două zile după încetarea lor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3879 secunde