Boli de sezon, care apar din cauza consumului de apă sau alimente contaminate

Marţi, 17 August 2021, 19:02
605
În zilele toride de vară, o formă frecventă de gastroenterită este diareea călătorului sau diareea de vacanță, cum i se mai spune în popor. Această infecție digestivă apare, de cele mai multe ori, din cauza consumului de apă sau alimente contaminate cu germeni specifici destinației de vacanță. Dr. Elena Necula afirmă că cel puțin un sfert dintre turiști suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecții enterice, iar bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele stațiuni turistice.

Medicul a precizat că gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Ca urmare, diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella și nu numai, care sunt contactați de turiști prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus. În general, boala debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare, cu următoarele manifestări: diaree apoasă, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, crampe abdominale,

stare generală alterată din cauza deshidratării. La acestea se adaugă stările accentuate de oboseală și febra.

Dr. Necula a precizat că deshidratarea trebuie evitată, mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici și persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificație gravă. Așa că, tratamentul gastroenteritei este simptomatic și cuprinde asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluții de rehidratare orală. Bineînțeles, este necesar, neapărat, un repaus alimentar, urmat de consumul unor alimente ușoare (orez, morcovi fierți, paste, banane, mere coapte) și

administrarea de medicamente antidiareice. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2078 secunde