Concurs Boli trădate de aspectul părului

505
Boli trădate de aspectul părului - par-1309188978.jpg

Articole de la același autor

Podoaba capilară se bu-

cură din partea noastră

de multă atenție. Ne preocupă în mod special aspectul, tunsoarea, culoarea, firele albe. Însă organismul uman folosește părul pentru a ne da semnale despre sănătatea noastră. Spe-cialiștii susțin că părul poate dezvălui informații foarte impor-tante și trădează numeroase boli sau afecțiuni de care suferim. Totul este să înțelegem semnalele transmise.

1. Păr uscat, subțiat

și foarte moale

O modificare semnificativă a texturii și subțierea părului, însoțite de câteva kilograme în plus, pot semne ale unei tiroide hipoactive (hipotiroidie). Alte indicii includ oboseala, creșterea în greutate, un ritm cardiac lent și o senzație permanentă de frig. Dacă prezentați câte puțin din fiecare nu întârziați să vă prezentați la medic și să solicitați testarea valorilor hormonilor tiroidieni.

2. Cruste solzoase

pe scalp

Când se formează o crustă pe scalp, poate fi vorba despre pre-zența psoriazisului. Acesta poate fi distins de alte afecțiuni ale pielii precum mătreața, prin grosimea crustelor. Există o listă lungă de remedii pentru ameliorarea psoria-zisului, dar tratamentul este de-seori un proces lung și anevoios care presupune încercarea mai multor produse medica-mentoase. Potrivit sfatulmedicului.ro, trata-mentele de actualitate includ șampoane cu conținut de gudron de huilă sau acid salicilic și creme sau unguente care conțin zinc și aloe vera.

3. Căderea părului

în cantități mari

Este normal ca într-o zi, unei persoane să-i cadă aproximativ 100-150 de fire de păr. Un motiv de îngrijorare este căderea părului în cantități mari - "smocuri". Una dintre cele mai frecvente cauze este un factor de stres fizic sau psihic (cum ar fi pierderea locului de muncă sau un divorț, febra ridicată sau o infecție). Un alt motiv ar fi, diabetul care poate provoca o cădere sau subțiere bruscă a firelor de păr. De aceea, experții consi-deră că pierderea părului trebuie considerată inclusiv un semnal de avertizare timpurie că producția hormonilor ar putea fi influențată de prezența diabetului.

Stresul fizic, anemia feriprivă și deficitul de proteine (întâlnite mai ales la persoanele cu tulbu-rări de alimentație) sunt alte si-tuații în care numărul firelor de păr se diminuează.

4. Căderea permanentă

a părului

Atât bărbații cât și femeile sunt supuși la ceea ce este cunoscut sub denumirea de alopecie. Aceasta este de obicei cauzată de o modificare a hormonilor sexuali, dar și de alte boli sau condiții care ar putea sta la baza dezechilibrelor hormonale. De aceea este important ca, atunci când observați primele semne, să mergeți la medic și să începeți un tratament adecvat.

5. Păr uscat,

care se rupe ușor

Ruperea este consecința cel mai des întâlnită ca urmare a vopsirii și tratării chimice a părului. Însă aceasta poate trăda sindromul Cushing, o tulburare a glandelor suprarenale care determină pro-ducția în exces a cortizolului - hor-monul de stres sau o afectare a glandelor paratiroide.

6. Scuame gălbui, mătreață și mâncărime

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că prezența mătreței este o problemă de sănă-tate care trebuie luată în serios. Dermatita seboreică este o boală cronică inflamatorie a pielii scalpu-lui care determină dezvoltarea de scuame și solzi, mai ales în zonele în care pielea capului este grasă. Atunci când se manifestă exfo-lierea la nivelul scalpului, practic, apare mătreața. Dermatita sebo-reică poate fi provocată și de stres, însă e bine să se consulte un dermatolog pentru un diagnostic complet și un tratament potrivit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 24 Iunie 2011
Stire din Sănătate : Silicoanele ar putea cauza cancer
Pagina a fost generata in 1.5615 secunde