Concurs Bolnavii care suferă de tulburări de somn s-au reunit într-o asociație

468
Bolnavii care suferă de tulburări de somn s-au reunit într-o asociație - 2d65649f02b1b033a4423339b10d0bbf.jpg

Articole recomandate

A luat ființă prima asociație a pacienților care suferă de tulburări de somn. Denumită Asociația Națională de Somnologie, orga-nizația are drept principal scop informarea și sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn, precum sforăit, apnee obstructivă, insomnie, hipersomnie, somnambulism. Medicii spun că, deși este un element esențial pentru om, ocupând o treime din viața acestuia, somnul este deseori neglijat. Iar impactul major pe care îl are somnul asupra activităților pe care le întreprindem zilnic este un indicator vizibil al necesității tratamentului tulburărilor asociate. Prin urmare, somnologia - medicina somnului - se dedică studierii aspectelor normale și patologice ale somnului uman. "40% din populația României suferă de apnee în somn", a declarat dr. Florin Mihaltan, președintele Societății Române de Pneumologie și fondatorul medicinei somnului în țara noastră. Apneea în somn - oprirea temporară a respirației este o afecțiune a aparatului respirator ce poate avea urmări grave. Respirația se oprește pe o perioadă de cel puțin 10 secunde, simptomele sunt somnolența excesivă în timpul zilei, sforăitul puternic, prezența cefaleei, în special dimineața, și creșterea tensiunii arteriale. Există situații, spun medicii, când apneea în somn este cauza accidentelor rutiere, căci bolnavii adorm la volan. Netratată, afecțiunea poate duce la complicații, precum hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale.
Insomnia și hipersomnia sunt alte două tulburări ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifestă dificultate în a adormi și a avea un somn odihnitor. Pe de altă parte, persoanele cu hipersomnie manifestă o somnolență excesivă.
Prima Conferință Națională a Asociației de Somnologie va avea loc pe 11 martie, în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților. Persoanele interesate să participe la Conferința Asociației Naționale de Somnologie se pot înscrie la eveniment prin intermediul formularului de înscriere disponibil pe www.infopacienti.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Sănătate : Sfaturile medicilor pentru zilele geroase
Pagina a fost generata in 4.0524 secunde