Bolnavii de tuberculoză duc lipsă de tratamentele adecvate

142
Bolnavii de tuberculoză duc lipsă de tratamentele adecvate - tuberculoza-1332680276.jpg
La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 24 martie, a fost marcată în toată lumea Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Cu această ocazie, Asociația pentru sprijinirea pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă a atras atenția populației asupra lipsei tratamentului adecvat pentru o parte dintre pacienții care suferă de această boală.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății și ale Programului Național de control al tuberculozei arată că în țara noastră sunt diagnosticați cu TB-MDR(tuberculoză multidrog rezistentă) peste 1.400 de bolnavi. În plus, în fiecare an, 700 de persoane se îmbolnăvesc de această afecțiune, pentru care este nevoie de un tratament de doi ani. O parte dintre aceștia au fost tratați până acum cu medicamente specifice și consiliere psihologică printr-un proiect al Fondului Global, iar ceilalți au primit medicamente disponibile în Programul Național de control al tuberculozei, deseori inadecvate pentru tratarea bolii. S-a constatat că dintre pacienții tratați în cadrul programului național, doar 20% s-au vindecat, 24% au murit, iar 29% au suferit un eșec terapeutic. În schimb, dintre cei care au beneficiat de medicamente prin Fondul global, 67% s-au vindecat, 10% au murit, iar 13% au avut eșec terapeutic.
"Solicităm autorităților să dea aceeași șansă la tratamentul pentru pacienții tratați în cadrul programului național. Diagnosticul precoce și tratamentul modern crește considerabil șansa la viață a pacienților", a declarat Cătălina Constantin, vicepreședintele Asociației pentru sprijinirea pacienților cu TB-MDR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6113 secunde