Bucătăria franceză este mai sănătoasă decât a noastră

489
Românii se pot mândri cu o tradiție culinară gustoasă, dar când vine vorba de sănătate, situația este alta. Grăsimile, prăjelile și rântașurile sunt prezente în mai toate mâncărurile tradiționale autohtone. În consecință, numărul românilor care suferă de obezitate este în creștere. Nutriționiștii spun că ne putem inspira din tradițiile culinare ale altor state, pentru un stil de viață sănătos.
Un studiu realizat în 2002 de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a arătat că francezii prezintă un risc cu 30 - 40% mai mic de boli cardiovasculare, deși consumul de grăsimi în Franța este mai ridicat decât în SUA. Francezii au însă câteva "secrete" care le permit să-și păstreze sănătatea și o greutate normală. Printre obiceiurile lor se numără consumul regulat de vin roșu, în cantități moderate, mese dese și porții mici, constând în special în brânzeturi și iaurt.
Un exemplu de urmat îl oferă și japonezii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), japonezii au cea mai mare speranță de viață, de 74,5 ani – dintre 191 de țări care au fost supuse unui studiu în anul 2000. De asemenea, niponii se bucură de cea mai mică rată de obezitate, de 3%, fiind urmați de francezi, cu 11%. În SUA, rata obezității ajunge la 32% din populație. "Magia stilului japonez este dat de faptul că sunt alese alimente delicioase, sărace în calorii și prezentate cât mai estetic cu putință, în vase de mici dimensiuni", a afirmat nutriționistul Naomi Moriyama. În acest mod, niponii mănâncă mai puțin și mai încet. De bază sunt orezul, legumele și peștele.
Stilul culinar mediteranean, bazat pe consumul de fructe, legume, cereale, ulei de măsline, lactate, sărac în produse de origine animală, este celebru. Din cauza creșterii nivelului de trai, locuitorii țărilor mediteraneene renunță însă la stilul tradițional și sănătos de a mânca și se îndreaptă spre alimentele moderne, dar nocive.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5263 secunde