Călătoriţi cu avionul? Schimbările de fus orar pot afecta organismul!

295
Călătoriţi cu avionul? Schimbările de fus orar pot afecta organismul! - fondcalatoriijpg2-1667305775.jpg

Articole de la același autor

Uneori, oamenii sunt nevoiți să călătorească dintr-o țară într-alta, trecând de la un fus orar la altul. Din păcate, sunt persoane care sunt afectate de aceste schimbări de ore și se confruntă nu doar cu probleme legate de somn, ci și cu altele.

Specialiștii spun că, în general, călătoriile între țări cu fusuri orare diferite cauzează un fenomen care se numește „jet lag”. Practic, corpul este deranjat de călătoriile care implică traversarea directă a mai multor fusuri orare şi, deşi decalajul este temporar, are un impact negativ asupra performanțelor pe care le poate obţine cineva. Altfel spus, orice decalaj de minim trei ore dereglează ceasul uman intern, care vă arată când trebuie să mâncaţi sau să dormiţi. Deci, cum spuneam, această problemă se numește „jet lag” sau boala călătorilor. Oricum, indiferent de simptome, toate pot fi ameliorate.

Potrivit dr. Silvia Lupoi, jet lag este o tulburare de somn care afectează ritmul circadian. „Sindromul este un produs al zborurilor transmeridiane și apare din cauza traversării excesiv de rapide a fusurilor orare. Cei care experimentează jet lag manifestă somnolență diurnă, insomnie și simptome somatice, deoarece organismul trebuie să se adapteze la o nouă rutină, sincronizând perioadele de lumină și întuneric”, a explicat medicul. De asemenea, sunt studii care arată că adăugarea sau scăderea orelor din ceasul intern afectează activitatea regiunilor creierului legate de somn și comportamentele neuroendocrine. De fapt, anumiți factori cresc șansele de a experimenta aritmie circadiană. De exemplu, dacă se optează pentru efectuarea unor călătorii frecvente către est, mergeţi, practic, împotriva ceasului biologic.

De obicei, insomnia este cel mai frecvent simptom, împreună cu trezirea foarte devreme sau somnolența în timpul zilei. Totodată, călătorii cu jet lag pot experimenta, stări de iritabilitate, anxietate, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare. La acestea se adaugă oboseala și epuizarea şi lipsa de concentrare, dificultatea de a memora ceva, durerile de cap și cele de stomac. În acelaşi timp, fenomenul poate avea un impact redus dacă implementați anumite recomandări înainte de călătorie, în timpul zborului și după ce aterizați la destinație. În acest sens, optaţi, neapărat, înainte de călătorie, la odihnă, întrucât somnul sprijină adaptarea la noul program. De asemenea, încercaţi să vă reglaţi ceasul intern: dacă drumul este planificat, schimbați orele de masă și de somn în funcție de locul de vizitat. Pentru zborurile intercontinentale, culcați-vă cu o jumătate de oră mai târziu mai multe nopți la rând. În ceea ce priveşte programarea sosirii, adaptarea la fusul orar este mai simplă dacă ajungeți la destinație cu cel puțin două zile înainte. Apoi, în timpul zborului, hidrataţi-vă constant ş, în perioadele în care este interzisă ridicarea de pe scaun, faceți exerciții simple pentru a vă mișca articulațiile de pe scaun. Nu uitaţi! În tot acest timp, nu beţi cafea sau alcool, pentru că atât cofeina, cât și băuturile alcoolice promovează oboseala și perturbă tiparele de somn.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4468 secunde