Cancerul de col uterin ucide 2.000 de românce în fiecare an. Cum îl poți preveni?

871
1
Cancerul de col uterin ucide 2.000 de românce în fiecare an. Cum îl poți preveni? - cancerr-1335539100.jpg
Țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Afecțiunea face aproximativ două mii de victime în fiecare an în România. Numai de la începutul acestui an, la Constanța s-au semnalat 13 decese în urma acestui tip de cancer.

Cancerul de col poate apărea la orice vârstă iar cadrele medicale constănțene susțin că, în ultima perioadă, tot mai multe femei tinere sunt diagnosticate cu această boală. Persoa-nele cu risc crescut de a dezvolta cancerul de col uterin sunt femeile care au început viața sexuală la o vârstă precoce, cele care au avut mai mulți parteneri sexuali, femeile cu mai mult de cinci sarcini, dar și fumătoarele.

Zeci de cazuri incurabile, diagnosticate anual la Constanța

Anul trecut au fost înregistrate 88 de cazuri noi de cancer de col uterin la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Dr. Dana Pleș, medic primar în Secția de Oncolo-gie a unității sanitare, ne-a prezentat statisticile. "În anul 2011 s-au constatat 88 de noi îmbolnăviri, dintre care 54 în municipii și orașe, iar restul în mediul rural. Din totalul de cazuri noi de cancer uterin, doar 27 de cazuri sunt curabile", a decla-rat, pentru "Cuget Liber", medicul oncolog. Cu toate acestea, față de anul precedent s-a constatat o scă-dere a îmbolnăvirilor. "În anul 2010 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 123 de constănțence, dintre care 76 locuiau în mediul urban. Medicii au stabilit că doar 52 dintre aceste paciente s-ar putea vindeca", a mai spus dr. Pleș.

Potrivit datelor statistice ale spitalului județean, în urmă cu zece ani erau înregistrate 173 cazuri noi de cancer de col uterin. Astfel, în anul 2002, au fost constatate 94 de cazuri în mediul urban și 79 în mediul rural.

Cadrele medicale din secția de Oncologie au menționat că numărul îmbolnăvirilor constatate la spital a mai scăzut deoarece femeile sunt mai bine informate în prezent și vin la medic pentru a se testa.

Vaccinarea preventivă vă poate salva viața

La nivel național, numărul de cazuri noi este în creștere, iar medicii specialiști sunt de părere că trebuie derulate cât mai curând programe de prevenție. Medicii de familie și cei oncologi încurajează vaccinarea împotriva HPV, cauza directă a cancerului de col uterin. Vaccinarea este recomandată persoanelor de sex feminin cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Dr. Dan Vișinescu, medic oncolog în cadrul clinicii Euromedic din Constanța, spune că atât vacci-narea împotriva HPV, cât și testarea medicală periodică sunt esențiale în prevenirea îmbolnăvirii.

"Cancerul de col uterin în stadiul 1 al bolii poate fi tratat mult mai ușor și este vindecabil în cele mai multe cazuri cu ajutorul unui tratament complex. Este foarte important să se prezinte la medic din timp pentru a depista boala și a lua măsurile potrivite. Majoritatea nu se prezintă la doctor din lipsă de timp și lasă pe ultimul loc îngrijirea sănătății. Și situația materială poate fi un impediment, deoarece costurile analizelor sunt destul de ridicate", spune medicul.

De ce trebuie să faci Testul Babeș-Papanicolau

Ca prevenție secundară, tinerele care au mai mult de 18 ani și femeile active sexual trebuie să efectueze periodic un test Babeș-Papanicolau, pentru depistarea precoce a leziunilor precanceroase. Testul este foarte precis în detec-tarea cancerului de col uterin.

Dacă v-ați programat la medicul ginecolog pentru testul Babeș-Papanicolau ar fi recomandat să nu faceți duș local cu cel puțin trei zile înainte și să nu folosiți tampoane, medicamente sau contraceptive intravaginale cu 72 de ore înainte de consult. De asemenea, perioada optimă pentru examinare este la două săptămâni după prima zi a ultimei menstruații.

Comentează știrea

masina cu soldati
30 aprilie 2012
moartea rosie smurd

Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5991 secunde