Cancerul de prostată, agravat de fumat

703
Cancerul de prostată, agravat de fumat - cancerfumat-1309797789.jpg
Fumatul agravează cancerul de prostată și mărește considerabil riscul de mortalitate. Potrivit unui studiu recent, realizat pe 5.366 de pacienți diagnosticați cu cancer de prostată între anii 1986 și 2006, bărbații bolnavi de cancer de prostată și care fumează în momentul diagnosticării întâmpină un risc mult mai mare de recidivă a tumorii.

Medicii susțin că există un risc cu 61% mai ridicat de deces din cauza unor recidive ale cancerului de prostată pentru fumători decât pentru cei care nu au fumat niciodată.

"Aceste date întăresc ideea că fumatul mărește riscul de răspândire a cancerului de prostată", conform lui dr. Stacey Kenfield, de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, coordonatorul acestui studiu.

Fumătorii care au fost diagnosticați cu un cancer de prostată fără metastaze întâmpină, de asemenea un risc cu 80% mai ridicat de apariție a metastazelor comparativ cu nefumătorii, conform aceluiași studiu.

În schimb, fumătorii care au reușit să se lase de fumat cu zece ani înainte de diagnosticarea unui cancer de prostată au aceleași șanse de supraviețuire și refacere ca și nefumătorii. Aceleași șanse de vindecare le au și fumătorii ocazionali, care nu consumă mai mult de 20 de pachete de țigări pe an.

În prezent, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în lume sunt 16 milioane de bărbați atinși de cancer de prostată, formă de cancer care reprezintă, ca frecvență, cea de-a doua cauză a mortalității în rândul bărbaților bolnavi oncologic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Discordie în PSD Constanța
Pagina a fost generata in 0.5092 secunde