Concurs Cancerul de prostată poate fi prevenit

1977

Articole de la același autor

Statisticile spun că, în Europa sunt diagnosticate, în fiecare an, 2,6 milioane de cazuri noi de cancer de prostată, fiind cea mai frecventă formă de cancer la bărbați.
Un bărbat care începe să urineze tot mai des noaptea și căruia medicul îi spune că are prostata mărită se poate teme de cancer al acestei glande.

Factorii de risc pentru cancerul de prostată au fost revizuiți relativ recent. Astfel, vârsta rămâne cel mai puternic factor de risc. În funcție de numărul rudelor de gradul întâi cu cancer de prostată, istoricul familial crește riscul de două până la cinci ori.
Utilizarea metodelor de apărare a cancerului de prostată a dus la creșterea numărului de pacienți cu indicație de tratament radical. Supraviețuirea, atunci când tumora este diagnosticată în fază incipientă, este net superioară diagnosticării în faze tardive.

Inflamațiile, infecțiile, mărirea în volum, cauze ale cancerului de prostată
Dr. Cătalin Belinski, medic specialist urolog afirmă că principalele instrumente pentru diagnosticul și monitorizarea patologiei prostatice sunt antigenul specific prostatic (PSA) și tactul rectal, completate cu ecografia de aparat urinar. "Concentrațiile plasmatice ale PSA sunt în mod normal reduse, dar pot crește în prezența unor condiții ce afectează structura sau funcția glandei prostatice - inflamație, infecție, hiperplazie  sau mărirea în volum, cancer primar sau metastatic", precizează medicul urolog.
Valorile PSA cresc, în mod fiziologic, odată cu vârsta sau temporar, după ejaculare. O valoare a PSA de peste 4 ng/ml necesită investigații suplimentare.

Bărbații ar trebui monitorizați de la 45 de ani
Cancerul de prostată este localizat, în marea majoritate a cazurilor, în zona periferică a glandei și poate fi detectat prin tușeu rectal.
Ecografia abdominală este o investigație utilă în diagnosticul precoce al cancerului de prostată, completând determinarea nivelului seric al PSA și tactului rectal.
Specialiștii recomandă utilizarea PSA și a tactului renal anual la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani și cu speranța de viață de minim 10 ani. Bărbații cu risc crescut, cum ar fi cei cu rude de gradul întâi cu cancer de prostată ar trebui monitorizați de la 45 de ani. Cei cu risc și mai mare, care au mai multe rude de gradul întâi diagnosticate cu această afecțiune ar putea fi monitorizați de la 40 de ani.

Luați legătura cu urologul
Diagnosticul de certitudine este numai examenul histopatologic, care pune în evidență prezența leziunilor tumorale maligne în fragmentele de țesut prostatic. Puncția biopsie prostatică a devenit modalitatea standard de obținere a materialului pentru examenul histopatologic.
Potrivit Dr. Cătalin Belinski, "Este evident necesară determinarea nivelului seric al PSA la toți bărbații, începând cu vârsta de 50 de ani".
Luați din timp legătura cu medicul personal și ulterior cu urologul pentru a discuta cu ei simptomele pe care le aveți, temerile și bănuielile dumneavoastră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5618 secunde