Când ascund durerile abdominale probleme grave de sănătate

1212
Când ascund durerile abdominale probleme grave de sănătate - durerejpeg-1369928132.jpg

Articole de la același autor

Aproape toată lumea suferă, la un moment dat, de dureri abdominale. Fie că este vorba despre mese prea copioase,

fie că este vorba despre afectarea unor organe ca stomacul, ficatul sau bila, ele sunt neglijate, fiind considerate banale. Atenție însă! Durerile abdominale care persistă și care se intensifică ascund grave probleme de sănătate!

Principalele probleme pot apărea atunci când se instalează afecțiuni precum ulcerul sau pancreatita, afecțiuni cauzate de excesele alimentare sau de consumul de alcool.

"Principalele entități patologice întâlnite în practica medicală drept cauze de durere abdominală acută sunt colica biliară, ulcerul gastro-duodenal și pancreatita acută. Cel mai frecvent, colica biliară poate fi determinată de litiaza biliară (calculi biliari) și de colecistita acută. Debutul unei colici biliare este în general brusc, precipitat de o masă copioasă. Durerea este localizată în hipocondrul drept și epigastru, cu iradiere în aria interscapulară, umărul drept și omoplatul drept. Intensitatea durerii este mare la debut și scade treptat în 1-4 ore, iar caracterul este colicativ. Frecvent, durerea se însoțește de greață și vărsături. Colica biliară cedează la administrarea de an-tispastice și antialgice", explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie în cadrul Clinicii Gastromond din Constanța.

Simple dureri care ne pot băga în spital

Dacă diagnosticul de colică biliară nu reprezintă o urgență medicală și poate fi tratat și acasă, colecistita acută sau pancreatitele duc pa-cientul pe patul de spital. Aceste două afecțiuni sunt cu atât mai periculoase, cu cât, netratate, pot conduce chiar la deces.

"Febra și frisoanele apar în cazul instalării colecistitei acute, în acest caz intensitatea durerii crescând progresiv. Cazurile de colecistită acută necesită întotdeauna spitali-zare. Cel mai frecvent, pancreatita acută este determinată de un abuz de alcool, dar poate fi cauzată și de afecțiuni ale tractului biliar (calculi biliari) sau poate apărea după intervenții chirurgicale abdominale. Pancreatita acută are ca principal simptom durerea abdominală de obicei brusc instalată, constantă, sfredelitoare, localizată în etajul abdominal superior (epigastru, hipocondrul stâng), cu iradiere posterioară, însoțită de greață, vărsături, distensie abdominală. Pancreatita acută necesită consult medical și supraveghere medicală, deoarece în formele severe apar complicații care pot duce la deces", explică dr. Ioana Buzoianu, medic specialist medicină internă în cadrul Gastromond.

Ulcerele sunt o cauză des întâlnită pentru durerile abdominale. De obicei, durerea apare imediat după masă și ține de la câteva minute, la câteva ore.

"Ulcerul gastro-duodenal se caracterizează prin apariția durerilor localizate în epigastru, cu caracter de presiune, plenitudine, arsură sau eroziune, cu iradiere în spate sau periombilical. În cazul ulcerului duodenal, durerile sunt însoțite de greață și senzație de foame și apar la 90-180 de minute după masă, fiind calmate de ingestia de alimente sau antiacide. În ulcerul gastric, durerile sunt accentuate de ingestia de alimente și pot fi asociate cu greață, vărsături, anorexie. Ecografia transabdominală este explorarea imagistică tradițională de diagnostic în cazul litiazei biliare, colecistitei sau pancreatitei acute, iar endoscopia digestivă superioară reprezintă metoda de diagnostic în cazul ulcerelor gastrice sau duodenale", completează medicii.

Analize și investigații gratuite

Pentru diagnosticarea rapidă a acestor afecțiuni, Centrul Medical GASTROMOND din str. Primăverii Nr. 2, Bloc ST1 parter, vă oferă posibilitatea de investigație prin ecografie pentru decelarea litiazei biliare și a afecțiunilor pancreatice și totodată prin endoscopie digestivă superioară pentru depistarea ulcerelor gastrice și duodenale, tratamentul acestor afecțiuni urmând a fi instituit și monitorizat de către echipa de medici gastroenterologi ai centrului.

Totodată, centrul vă oferă și posibilitatea de a beneficia gratuit de un pachet de analize uzuale, ecografie abdominală și administrarea de tratamente perfuzabile și injectabile (cu medicație inclusă) doar pe baza biletului de trimitere către consultație, eliberat de către medicul de familie.

Pentru programări și informații, puteți apela numerele de telefon 0770.255.914 și 0341.462.767. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.579 secunde