Când este indicată efectuarea colonoscopiei

350
Când este indicată efectuarea colonoscopiei - colonoscopie2-1532854785.jpg

Articole de la același autor

Durerile nu vă dau pace? Aveți senzație de balonare sau disconfort abdominal difuz? În acest caz, este posibil să aveți nevoie de o colonoscopie. Mai mult decât atât, alternanța diaree - constipație, rectoragiile (sângerările din anus) sau o scădere mare în greutate nejustificată ar trebui să vă trimită, neapărat, la medic pentru o asemenea investigație. Apoi, în funcție de rezultatul colonoscopiei, medicul poate indica un anumit tip de tratament sau repetarea acesteia după un anumit interval de timp. 


"Situația în care se recomandă repetarea colonoscopiei este reprezentată de prezența polipilor colonici. În cazul unei colonoscopii normale, intervalul de siguranță se întinde până la cinci ani, dar ghidurile recomandă chiar zece ani. În afara leziunilor cu aspect polipoid, alte afecțiuni care impun repetarea colonoscopiei sunt bolile inflamatorii intestinale. În aceste cazuri, colonoscopiile repetate se recomandă atât pentru monitorizarea evoluției bolii, cât și datorită riscului ridicat de apariție a cancerului colorectal la acești pacienți. De asemenea, colonoscopii repetate trebuie să facă și pacienții ai căror rude de gradul I au fost diagnosticate cu cancer colorectal. La această grupă de pacienți, screening-ul se începe chiar de la vârste tinere", a declarat dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie.


Legat de investigația în sine, aceasta se poate realiza cu sau fără anestezie. Cei care aleg cea de-a doua variantă spun, de multe ori că nu au simțit absolut nimic. 


"În primă fază, ei sunt nedumeriți dacă li s-a efectuat sau nu investigația, apoi regretă că nu au efectuat-o mai devreme. Totuși, bolnavii trebuie să știe că o colonoscopie trebuie făcută din timp pentru a preveni cancerul colorectal. Totodată, această prevenție se realizează prin depistarea și îndepărtarea polipilor, leziunilor precanceroase. Dacă este diagnosticat precoce, evoluția pe termen lung este mult mai bună decât în cazul unui cancer colorectal diagnosticat în stadiul IV", a precizat medicul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0179 secunde