Când recomandă medicii operația de cezariană

533
1
Când recomandă medicii operația de cezariană - cezariana-1389291394.jpg

Articole de la același autor

Aducerea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie, dar și de cheltuială mare pentru viitorii părinți. Ei trebuie să fie pregătiți cu toate cele necesare acasă, dar și pentru cheltuielile din spital, cu nașterea propriu-zisă. 


Ministerul Sănătății a decis să nu mai suporte toate operațiile de cezariană, mai ales că, în ultimii ani, această metodă a devenit o adevărată modă. De cele mai multe ori, intervenția chirurgicală nu este justificată de motive medicale, ci se datorează, mai degrabă, unei oarecare temeri a femeilor de a trece prin travaliu și printr-o naștere naturală. De cele mai multe ori, acestea își exprimă cererea de a face operație cezariană încă din timpul sarcinii și medicul ginecolog nu poate decât să-i recomande ce este mai bine din punct de vedere medical. Alegerea este, până la urmă, a femeii. Plecând de la aceste lucruri bine cunoscute, de la 1 martie, Minis-terul Sănătății nu va mai deconta cezariana la cerere. În prezent, cos-tul oficial al unei astfel de operații în maternitățile de stat este de aproximativ 2.000 de lei. Neoficial, se ajunge la sume mult mai mari, putându-se chiar dubla. Vorbim aici despre "onorariile" pentru medicul care face operația, anestezist, asis-tentele din sală, medicul neonatolog și asistentele de pe secție. Dar și despre medicamentele și celelalte produse medicale pe care pacienții sunt nevoiți să și le cumpere sin-guri, pe motiv că lipsesc din spital. 
Cezariană gratuită, numai cu indicație medicală clară 


Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, dr. Adrian Pană, "odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, nici serviciul medical la cerere nu va fi inclus". De altfel, Ministerul Sănătății a venit cu lămuri și zilele trecute, când a spus că "prin pachetul de servicii medicale de bază se asigură gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate nașterii, inclusiv operația de cezariană, atunci când există o indicație medicală clară pentru aceasta". 
Reprezentanții MS precizează că "nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operația de cezariană la cerere, care reprezintă o opțiune personală și pentru care nu există o indicație medicală în acest sens". "Sunt situații când nașterea trebuie să se termine cât mai devreme!"  Atunci când nu există afecțiuni medicale și sarcina evoluează bine, medicii ginecologi recomandă viitoarelor mămici să nască pe cale naturală și doar în cazuri excepțio-nale impun cezariana. "Dacă o solicită mămica, din diferite motive personale, vorbim despre cezariană la cerere. 


Cezariana cu indicații medicale se face atunci când există un pericol pentru făt și/sau pentru mamă. Sunt astfel de situații când nașterea trebuie să se termine cât mai devreme. De asemenea, sunt unele afecțiuni ale mamei dinainte sau din timpul sarcinii, care contraindică efortul expulsiv al nașterii naturale. Pro-babil că Ministerul Sănătății, prin această decizie, vrea să defi-nească cezariana la cerere, care până acum nu era recunoscută în România", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Rușa Ion Marius medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Obstetrică – Ginecologie ‘’Euromaterna’’.


 În clinicile private, nașterea prin cezariană costă între 4.500 și 7.500 de lei. În momentul de față, Ro-mânia este una din țările din Europa cu cel mai mare număr de operații de cezariană în-afara indi-cației medicale, ceea ce comportă riscuri, fiind vorba despre o intervenție chirurgicală. 


Comentează știrea

christian louboutin geo pump
28 februarie 2014
christian louboutin geo pump

christian louboutin daffodile swarovski Stiri Sănătate : Când recomandă medicii operația de cezariană | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin geo pump http://travelsneakers.com/images/christian-louboutin-nyc.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4259 secunde