Când va avea Constanța un spital de copii

292
Când va avea Constanța un spital de copii - candvaaveaconstanta-1394034043.jpg

Articole de la același autor

Spitalul Județean Constanța dispune de o secție de pediatrie cu 75 de paturi în care, anual, sunt internați mii de copii, spun medicii. Printre ei se numără și copii cu grave afecțiuni neurologice sau cardiace care au nevoie de operații și tratamente complexe, dar și 
de spitalizare de lungă durată. Din acest motiv, conducerea instituției susține necesitatea înființării unui spital destinat exclusiv copiilor.


Dacă în timpul anului, secția de pediatrie a Spitalului Județean Constanța funcționează la capacitate maximă, fiind ocupate toate cele 75 de paturi disponibile, medicii spun că, pe timpul verii sau când apar cazuri foarte grave, aglomerația de pe secție este imensă. Și nu este singura problemă. Numai în 2013, numărul copii-lor care au avut nevoie de intervenții chirurgicale s-a ridicat la 1.759. 
"Din cei 53.000 de pacienți inter-nați în cadrul Spitalului Județean Constanța în 2013, aproape 2.000 au fost copii. Colegii mei au realizat operații extrem de complexe pentru care pacienții au avut nevoie de spitalizare de lungă durată pentru a se recupera complet", a explicat dr. Cătălin Grasa, director de cercetare medicală în cadrul Spitalului Județean Constanța. 


Zeci de cazuri grave
Pe de altă parte și pediatrii vin cu o statistică alarmantă: în fiecare lună, pe secția de pediatrie sunt internați copii cu boli grave pentru care este nevoie de îngrijire medicală specială. "Sunt din ce în ce mai mulți copii cu probleme neurologice din naștere și care au nevoie de internare de lungă durată pentru că, din păcate, provin din familii care nu îi îngrijesc ca atare. Aceștia rămân cu encefalopatie cronică infantilă care le provoacă convulsii și astfel rămân cu probleme toată viața", explică dr. Cristina Mihai, șefa secției de pediatrie din cadrul spitalului. 


La O.R.L. nu sunt instrumente moderne pentru copii
Cât privește operațiile realizate de specialiștii din cadrul secției O.R.L., copiii sunt operați tot după metoda clasică și foarte dureroasă, pentru că spitalul nu a avut fonduri decât pentru a cumpăra ustensile pentru adulți. 
"Operăm tot după sistemul clasic pentru că, în cazul copiilor avem nevoie de ustensile mai finuțe, mai mici. Sperăm că vom avea fonduri pentru a completa trusa endoscopică ce ne ajută să efectuăm intervenții complexe, evitând riscurile care intervin în cazul unei operații clasice", a explicat dr. Dănuț Dincă, șeful secției O.R.L.  


"Vom înainta o propunere Ministerului Sănătății"
Managerul Spitalului Județean Constanța cunoaște toate aceste neajunsuri și susține că va înainta propunerea de realizare a unui astfel de proiect către Ministerul Sănătății.
"Este absolut necesar ca un oraș de mărimea Constanței să aibă un spital pentru copii. De aceea, dacă ministerul își va arăta intenția în acest sens, vom înainta o astfel de propunere și vom discuta, concret, despre costurile de construcție și echipare, mai ales că, împreună cu autoritățile publice locale putem suporta investiția", a declarat managerul spitalului, Dănuț Căpățână. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8535 secunde