Care sunt principiile care trebuie să guverneze reforma în sănătate

96
Care sunt principiile care trebuie să guverneze reforma în sănătate - vasileastarastoaie-1490959461.jpg

Articole de la același autor

Ne aflăm într-un punct de cotitură în politicile de sănătate: pentru a realiza o societate sănătoasă în secolul 21 avem nevoie de o schimbare radicală a mentalității și o reorganizare a modului în care este guvernată sănătatea. 


Este o provocare la care deocamdată niciun guvern European nu găsit o soluție ideală. Comitetul permanent al medicilor europeni (CPME) – cea mai puternică organizație de acest gen din Europa și organism consultative al U.E. -propune o strategie în acest domeniu încă din 2014. Este ea cunoscută? Este ea acceptată? Greu de spus. Declarativ da. Dar în practică rare sunt măsurile luate. Și nu în România. Ce propune CPME?


1. Sănătatea în toate politicile. Trebuie produsă o schimbare de la elaborarea unei politici de sănătate în sine către politici intersectoriale naționale și globale care să aibă ca scop îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Astfel vor fi influențați factorii sociali, economici și ecologici care determină sănătatea, putând fi prevenite bolile și promovată starea de bine a întregii societăți.


2. O forță de muncă puternică în sănătate este cheia pentru îngrijiri de înaltă calitate pentru pacient. Trebuie să se promoveze cel mai înalt nivel educația medicală, instruirea și practică, mobilitatea în condiții de siguranță a medicilor și pacienților, condițiile de muncă legale pentru medici și furnizarea de servicii medicale etice și echitabile în scopul de a obține cea mai bună calitate a asistenței medicale pentru toți pacienții din Europa.


3. Autonomie profesională. Se solicită o recunoaștere clară a autonomiei profesionale și anume independența medicilor de a oferi asistență medicală în interesul pacienților care este un drept al pacientului. Fie că este la nivel organizațional, fie că este la nivelul relației pacient-medic, acesta este un instrument vital pentru a obține asistență medicală de înaltă calitate.


4. Siguranța pacienților și calitatea îngrijirii .Trebuie dezvoltată cultura siguranței pacienților în sistemele de asistență medicală.


5. Etica și cercetarea medicală. Cercetarea medicală este esențială pentru dezvoltarea de noi tratamente și medicamente noi. Factorii de decizie trebuie să sprijine cercetarea medicală pentru a consolida baza de cunoștințe, respectând în același timp standardele etice și cel mai înalt nivel de protecție pentru pacienții care participa la cercetare.


6. Acces egal la sănătate. Inegalitățile în accesul la asistența medicală și o alegere sănătoasă pot fi găsite în Europa, nu numai între statele membre, dar, de asemenea, în interiorul fiecărui stat membru. Aceste inegalități sunt nedrepte nu numai din punct de vedere social, dar, de asemenea, greșite din punct de vedere moral. Inegalitățile încalcă dreptul fundamental al pacienților la sănătate. CPME solicită ca acești determinanți juridici și sociali, din sănătate să fie abordați.


7. Restricțiile economice pentru bugetele de asistență medicala nu trebuie să fie un obiectiv al guvernanților deoarece o astfel de viziune scade: Accesul la îngrijiri medicale, tehnologii medicale; inovativitatea și creativitatea personalului medical și implicit a calității serviciilor medicale, cauzând astfel inegalitățile structurale în accesul la îngrijire. Deși putem recunoaște necesitatea de a respecta restricțiile bugetare, potențialul de reduceri bugetare în domeniul asistenței medicale trebuie limitat și impactul trebuie să fie evaluat cu atenție.


Avem principiile. Când le aplicăm? Și mai ales cum și cu cine.


Dr. Vasile Astărăstoae


Sursa:https://www.facebook.com/notes/vasile-ast%C4%83r%C4%83stoae/principiile-reformei-%C3%AEn-s%C4%83n%C4%83tate/343090046086679 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2162 secunde