Cât de periculoase sunt infecțiile la ochi

1601
Cât de periculoase  sunt infecțiile la ochi - catdepericuloasesuntinfectiileel-1404315606.jpg

Articole de la același autor

Poluarea, diabetul zaharat, alergiile la diverse substanțe din produsele cosmetice pot provoca infecții la nivelul ochilor. Netratate, acestea vor recidiva în forme mult mai grave și vor crea suferințe greu de controlat. De aceea, ele trebuie diagnosticate corect

și tratate încă de la primele semne de boală.

"Îmi lăcrimează ochii foarte des, indiferent dacă este cald sau frig, iar lacrimile sunt cleioase, lipicioase. Uneori, ochii îmi lăcrimează fără motiv și dimineața mă trezesc cu ochii lipiți și cu o senzație de nisip în ochi. Simptomele acestea indică o conjunctivită sau poate fi vorba de ceva mai grav? Până acum nu am ajuns la nici un consult oftalmologic", ne-a scris un cititor.

Medicul oftalmolog Eliza Avram ne-a explicat cărei afecțiuni i se pot atribui aceste simptome și care sunt soluțiile de vindecare.

"Trebuie menționat că afecțiunile oculare sunt extrem de complexe. Ele se pot asemăna una cu cealaltă și pot, uneori, să fie confundate de pacienți. Cert este că, oricare ar fi simptomele resimțite, ei nu trebuie să se trateze singuri. Odată pentru că pot greși tratamentul și boala nu este tratată, ci doar estompată într-o mică măsură, și pentru că pot face mai mult rău, luând medica-mente sau soluții pentru ochi nepotrivite. Boala evoluează spre complicații și tratamentul se va întinde pe o durată mult mai mare. Așadar, după simptomele descrise mai sus, pacientul ar putea suferi de o blefarită, adică de o inflamație la nivelul pleoapelor, caracterizată prin lacrimi lipicioase, usturime la nivelul ochilor și scuame care se formează la baza genelor. Cel mai grav este că, din păcate, numărul celor care tratează cu superficialitate problemele oftalmologice este în continuă creștere", explică dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog.

Boala îi "vizează" și pe cei care nu poartă ochelari la timp

Pe lângă cauzele sale infecțioase, blefarita se poate datora și defectelor de vedere care nu sunt corectate prin ochelari.

"Blefarita are numeroși factori favorizanți: ametropiile necorectate (nepurtarea ochelarilor), infecțiile, poluarea, praful, terenul alergic, diabetul zaharat, uscăciunea oculară, umiditatea, frigul, cosmeticele. Clinic, pacienții acuză senzație de corp străin, senzație de arsură, lăcrimare, mâncărime, cruste și pelicule la nivelul marginii libere a pleoapelor", mai spune medicul.

Tratamentul, o recomandare medicală avizată

Deși obiceiul de a merge la farmacie pentru orice problemă medicală, indiferent că ea este ușoară sau gravă, se reflectă și în cabinetele de oftalmologie, după cum susține medicul. Motivul pentru care ajung pacienții la doctor este acela că își complică singuri boala, luând tratamente după ureche.

"Cele mai multe dintre cazuri ajung la cabinet cu diverse complicații, când problema este mult mai serioasă și când nu mai merge să combine în fel și chip tratamentele. Lucrurile nu funcționează așa, iar pacienții trebuie să înțeleagă că medicul pune în primul rând diagnostice și abia apoi face reco-mandările de rigoare. Este de preferat și pentru noi să vedem bolnavul, să vină în cabinet, să-i facem investigații și abia apoi să îi prescriem un tratament", a completat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 03 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Amigdalita, tratată acasă?
Pagina a fost generata in 3.0184 secunde