Cazurile de cancer din șase județe, centralizate la Constanța

663
Cazurile de cancer din șase județe, centralizate la Constanța - spitaluljudeteansynevomedical17-1343837033.jpg

Pentru a avea o evidență clară a românilor care suferă de cancer, Ministerul Sănătății a desemnat câteva centre regionale care să înregistreze numărul exact al bolnavilor din fiecare zonă. Unul dintre aceste centre este și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, care va centraliza datele din șase județe.

În condițiile în care, la ora actuală, se poate spune doar cu aproximație câte persoane sunt bolnave de cancer în România, Ministerul Sănătății a făcut demersuri pentru a rezolva această problemă. Din momentul în care va exista o cifră reală a bolnavilor și se vor cunoaște tipurile de cancer mai frecvente la noi în țară, autoritățile sanitare vor ști cum să gestioneze mai bine situația, ce medicamente oncologice sunt mai solicitate, dar și ce aparatură medicală ar trebui cumpărată.

Banii pentru oncologie, alocați în funcție de necesități
Pentru a acoperi zona de sud-est a țării, reprezentanții MS și cei ai Direcției de Sănătate Publică au decis ca Spitalul Județean de Urgență Constanța să fie centrul pentru registrul regional de cancer. Astfel, la spitalul municipiului nostru vor fi centralizate datele bolnavilor de cancer din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea. În ultimii doi ani, au existat mai multe discuții referitoare la fondurile alocate programului național de oncologie privind terapia cancerului.
"Până acum nu exista o bază de date la nivel național pentru ca cei care coordonează programul să cuprindă în bugete sumele reale pentru bolnavii existenți. Fondurile erau alocate în funcție de istoric sau de unele raportări fără acuratețe foarte mare", ne-a explicat dr. Dan Căpățână, managerul SCJU Constanța.
Medicul a precizat că prin acest registru se va putea crea o strategie națională referitoare la tratamentele pentru bolnavii de cancer.
"Vom stabili morbiditatea cancerelor, vom ști care sunt mai frecvente în România și vom putea modela necesarul de medicamente oncologice în funcție de ceea ce există efectiv în țara noastră", am aflat de la dr. Căpățână.
Cei care vor centraliza datele vor fi plătiți dintr-un buget separat, care va acoperi și partea informatică, iar toată activitatea va fi coordonată de dr. Felicia Sântion, medic epidemiolog la Spitalul de Urgență. Managerul SCJU Constanța a mai spus că introducerea datelor în sistem va putea fi realizată, cel mai probabil, de la 1 septembrie, după ce vor fi cumpărate calculatoarele și softurile necesare.

Apel către medicii de familie din Constanța
Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a anunțat, ieri, și declanșarea acțiunii de organizare a rețelei de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Testările vor fi efectuate în cabinetele medicilor de familie, cele de ginecologie sau în laboratoare de analize medicale. În condițiile în care furnizorul de servicii medicale este Spitalul Județean Constanța, dr. Dan Căpățână a făcut, ieri, un apel către medicii de familie din județ să solicite la spital înscrierea în program pentru constituirea rețelei de screening. Sunt vizați medicii de familie, medicii de obstetrică-ginecologie și laboratoarele de analize medicale în domeniul citologiei cervicale care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța.
"Potrivit legii, medicii de familie care doresc să intre în program pentru catagrafierea bolnavilor trebuie să depună cereri la centrul regional de registru. De aceea, facem un apel către medicii de familie să vină la spitalul județean", a adăugat dr. Căpățână. Managerul a ținut să precizeze că serviciile medicale nu sunt oferite gratuit, fiecare fișă completată a unui pacient având valoarea de 15 lei.
Medicii interesați îl pot contacta pe dr. Sorin Vameșu, la numerele de telefon 0720/674.289 și 0767/303.839, sau prin intermediul adresei de e-mail [email protected].

Medicii de familie vor testa 4.000 de paciente pe lună
Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului se derulează pe o perioadă de cinci ani, timp în care vor fi testate în jur de 200 de mii de persoane.
"În urma unui simplu calcul, ajungem la concluzia că medicii de familie constănțeni vor fi nevoiți să testeze în jur de patru mii de paciente în fiecare lună. Este un efort destul de mare", a mai spus dr. Dan Căpățână.
Acesta a afirmat că probele biologice vor fi analizate, în principal, în unitatea de anatomie patologică a spitalului județean, dar există posibilitatea ca și alte laboratoare să preia unele dintre probe.
"Sunt 200.000 de probe, ar fi practic imposibil să le analizăm pe toate doar noi. Legea ne permite să facem contracte și cu alte laboratoare, deoarece avem fonduri pentru a achita aceste investigații", a menționat managerul unității medicale.
Cât despre centrele de recoltare, dr. Căpățână a spus că cele mai interesate vor fi centrele medicale în cadrul cărora se poate realiza atât recoltarea, cât și analizarea probelor biologice, fiindcă vor primi bani pentru ambele servicii medicale.
În final, dr. Căpățână a declarat că femeile care vor să se înscrie în programul de screening vor putea să se prezinte la oricare dintre medicii de familie care au contract cu CJAS începând de luna viitoare. Centrele de recoltare și medicii înscriși în program vor fi listați, până atunci, pe pagina de internet a DSPJ Constanța, www.dspct.ro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.292 secunde