Ce este și cum se tratează "ochiul leneș"

523
2
Ce este și cum se tratează

Articole de la același autor

Vederea normala se dezvoltă odată cu utilizarea obișnuită, în egală măsură pentru ambii ochi. Dacă se întâmplă însă să nu vedem la fel cu ambii ochi, acest lucru este determinat de o afecțiune care se numește ambioplie. Popular, ea este cunoscută sub denumirea de ochi leneș și afectează de la copii la persoane vârstnice, fapt pentru care medicii recomandă un consult oftalmologic încă de la cele mai mici semne de boală.

O problemă care generează alte afecțiuni

"Ochiul leneș", după cum ne explică medicii, presupune si-tuația în care ochii unui copil privesc spre două puncte diferite, astfel că nu se dezvoltă o imagine unitară, clară și focalizată.

"În majoritatea cazurilor ambliopia poate apărea la ochii care privesc spre două puncte diferite din spațiu în același timp, proiectând la nivel cerebral două imagini diferite. Această afecțiune este denumită strabism. La copiii mici cu strabism creierul învață să evite confuzia a două imagini, ignorând ima-ginea recepționată de la un ochi.

Ambliopia poate apărea și în cazul în care copilul este mai miop sau hipermetrop la un ochi decât la celalalt. Dacă vederea la un ochi este mai clară decât la celălalt, creierul învață să ignore imaginea încețoșată for-mată de ochiul bolnav", explică dr. Eliza Avram, dr. primar oftalmolog.

O boală cu simptome greu de sesizat

Semnele care pot indica ambliopia sau o afecțiune care crește riscul pentru ambliopie sunt:

- ochii nu se mișca simultan în aceiași direcție

- ochii nu fixează același punct

- plâns sau durere când un ochi este acoperit

- mișcări de ridicare și coborâre sau de lateralitate a capului, pentru a privi ceva

- o leziune opacă la nivelul corneei, adică stratul transparent din partea precum cataracta)

- o pleoapă care cade și acoperă ochiul aproape în totalitate (ptoza).

Părinții pot să nu observe dacă copilul prezintă tulburări de vedere. Deseori pot să nu apară semne îngrijorătoare și copiii să nu se plângă de o vedere slabă. De aceea, este recomandat consultul oftamologic al copiilor înainte de începerea școlii, spune medicul.

Diagnosticul poate salva vederea

Ca și în cazul altor afecțiuni oftalmologice, ambliopia poate fi diagnosticată de specialist la un consult oftalmologic care cuprinde efectuarea acuității vizuale. De reținut este faptul că nici un copil nu este prea mic pentru această afecțiune și că examinarea poată să fie efectuată oricând, mai ales dacă părinții sesizează unul dintre simptome. În lipsa tratamentului, copilul nu va avea niciodată o vedere normală, fapt care îi va "asigura" un handicap major în viața de adult.

Comentează știrea

magic leverag australia
26 mai 2014
magic leverag australia

The beaky front fairing gives the Ninja 1000 a crouched and restless feline profile that's ready to leap with all ferocity. The slats at the edges, the angular fuel tank, body panels draped in a mix of black and green. magic leverag australia http://magicleveraghairrollers.tripod.com

2001 honda cbr f4i fairings
3 iunie 2014
2001 honda cbr f4i fairings

Lantas upaya apa yang coba dilakukan Honda untuk memperoleh sepeda motor sport 150cc full fairing yang harganya lebih kompetitif? Caranya dengan memanfaatkan platform CB150 StreetFire untuk disiapkan varian baru "full fairing". 2001 honda cbr f4i fairings http://motorcyclefairingshonda.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Life and Style : Scapă acum de gelozie!
Sâmbătă, 07 Decembrie 2013
Stire din Life and Style : Nu te bucuri de sex? Iată de ce!
Vineri, 06 Decembrie 2013
Stire din Life and Style : Nu îi suporți pe amicii iubitului?
Pagina a fost generata in 0.7114 secunde