Ce vaccinuri trebuie să facem copilului înainte de a merge la grădiniță sau școală

716
Ce vaccinuri trebuie să facem copilului înainte de a merge la grădiniță sau școală - sfatulparintilorrovaccincopii430-1346760527.jpg
Începe grădinița, începe școa-la… Am cumpărat deja rechizite, uniforma, dar mai este un lucru extrem de important pe care trebuie să îl facem pentru ca micuțul nostru să fie cu adevărat pregătit pentru viața în colectivitate. Este vorba despre vaccinarea împotriva bolilor infecțioase. 


Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă asupra importanței imunizării prin vaccinare a copiilor în sezonul de înce-pere a școlii și a grădiniței. Campania se intitulează "Să protejăm împreună copilăria" și a fost declanșată ca urmare a creșterii alarmante a numărului bolilor infecțioase în rândul copiilor din colec-tivități.

Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Pentru copilul care merge la grădiniță, specialiștii recomandă vaccinarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B, la vârsta de un an. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la șase ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipo-liomielită.

Alimentele, metodă de imunizare

Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Studiul mai arată că aproape 70% dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul nu asigură vaccinuri gratuite.

Varicela, exclusă din schema națională

Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recoman-dată cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii patru ani, nu-mărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011, față de 2010.

Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrice severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningita, encefalita (inflamarea creierului) sau pneumonie.

"Faptul că un vaccin, așa cum este cel împotriva varicelei, este opțional, nu înseamnă că acesta este mai puțin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să își protejeze copiii și mai bine. Vaccinarea este o investiție în sănătate", explică prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie.

Lista vaccinurilor opționale

În completarea gamei de vaccinuri din programul național de imunizare, părinții pot achiziționa vaccinuri cu care își pot proteja copilul și împotriva altor boli infecțioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la nouă luni), infecția cu rotavirus (între șase săptămâni și șase luni), împotriva bolilor pneumococice invazive și otitei medii pneumococice (două luni - cinci ani) sau împotriva hepatitei A (1 - 15 ani).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Directori schimbați în școlile constănțene
Pagina a fost generata in 0.2521 secunde