Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franța

261
Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi științifice, s-a produs în Franța la începutul secolului XVIII, fapt care susține ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, potrivit romedic.ro
Între anii 1710 și 1712 localitatea Douai, din nordul Franței, a fost asediată de mai multe ori, în timp ce suveranul francez Ludovic al XIV-lea, aliat cu spaniolii, se afla în război cu monarhiile din nordul Europei, pentru succesiunea la tronul Spaniei. În 1981, în urma unor lucrări publice realizate în această localitate, au fost descoperite o serie de morminte datând din acea perioadă.
Felul în care erau dispuse scheletele în aceste morminte, precum și absența oricăror urme de leziuni ce ar fi putut fi provocate de arme, i-a pus pe cercetători pe pista unei epidemii ca posibilă cauză a deceselor acestor oameni.
Analizele ulterioare de biologie moleculară, ce sunt publicate în revista PLoS ONE, au permis confirmarea ipotezei epidemiei și identificarea naturii acesteia.
Conform materialului ADN extras din dinți, o echipă de cercetători condusă de Didier Raoult, om de știință specializat în maladii infecțioase și tropicale, a evidențiat existența a două tipuri de bacterii - cea responsabilă de maladia denumită "febra tranșeelor" (Bartonella quintana) și cea responsabilă de tifos, (Rickettsia prowazekii).
Mai departe, tipul genetic al bacteriei Rickettsia este similar unui tip de bacterii comune în Spania , ceea ce susține ipoteza că tifosul ar fi fost adus în Europa din America de conchistadorii spanioli în secolul XVI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Micul dejun ne salvează viața
Pagina a fost generata in 1.8045 secunde