Cele mai severe simptome ale endometriozei apar la femeile tinere

564
Cele mai severe simptome ale endometriozei apar la femeile tinere - fondendometrioza-1633621629.jpg

Articole de la același autor

Endometrioza este o afecțiune frecvent întâlnită la femei, aceasta fiind caracterizată prin prezența țesutului endometrial (stratul care căptușește interiorul uterului), în afara cavității uterine, în alte zone anatomice. Prin urmare, asemănător sângerării menstruale, poate să apară și sângerarea țesutului situat anormal, cu iritația țesuturilor din jur, inflamație, crearea de aderențe între țesuturile și organele din zona respectivă, cu deformarea acestora și cicatrizare.

Potrivit dr. Ana Maria Mocanu, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”, cele mai frecvente semne și simptome care pot indica existența endometriozei sunt: durere pelvină cronică, durere la contactul sexual, la defecație și urinare, menstre abundente, infertilitate.

În astfel de situații, consultul ginecologic presupune o anamneză a istoricului de boală al pacientei cu accent pe stabilirea calității vieții, precum și a eventualei infertilități. Anamneza, a subliniat specialistul, este urmată de un examen clinic care poate identifica leziunile pelvine ale bolii. Acest consult ginecologic se completează cu o ecografie transvaginală, care este metoda cea mai facilă de a pune un diagnostic de boală. Investigația poate să stabilească cu o precizie și sensibilitate de 90-95% prezența unor leziuni de compartiment anterior sau posterior în micul bazin.

În general, endometrioza apare la femeile de vârstă fertilă și se poate manifesta chiar și după prima menstruație a unei tinere. Cele mai severe simptome ale endometriozei apar, însă, între vârstele de 25 și 35 de ani.

Pe lângă dezvoltarea țesutului endometrial la nivelul aparatului reproducător femeiesc și în zonele din jurul său, endometrioza prezintă și alte simptome care indică faptul că ar trebui să mergeți la ginecolog. În multe dintre situații, crampele menstruale mai dureroase decât de obicei reprezintă unul dintre primele simptome ale bolii.

Ce anume o cauzează? Ea este declanșată de prezența unor celule aflate pe partea interioară a mucoasei uterine, care poartă denumirea de endometru. În cazul endometriozei, aceste celule se găsesc și în afara uterului, în apropierea ovarelor, a vezicii urinare și a intestinului. Astfel, în timpul menstruației, mucoasa uterină este eliminată prin vagin. Femeile care au endometrioză au sângerări și inflamații oriunde se află celulele endometriale, ceea ce le provoacă dureri și mai mari. Uneori, durerea nu are nici o cauză aparentă. Problema este că endometrioza poate afecta diverse organe din regiunea pelvisului, drept pentru care contactul sexual cu orice zonă inflamată poate provoca dureri. Puține femei cunosc acest simptom, drept pentru care multe dintre cele care se confruntă cu el își imaginează că au o altă problemă de sănătate. Caracteristicile durerii cauzate de endometrioză sunt următoarele: este repetitivă, este foarte intensă, crește progresiv în intensitate, seamănă cu durerea menstruală, iar analgezicele obișnuite nu au aproape nici un efect.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4412 secunde