Ciocolata și laptele înlesnesc apariția refluxului gastro-esofagian

5699
Ciocolata și laptele înlesnesc apariția refluxului gastro-esofagian - 0c239762d3a80dad4458be9d4540ba95.jpg
Refluxul gastro-esofagian afectează un procent considerabil din populație și este caracterizat printr-o senzație de acru în gură, dată de urcarea sucului gastric din stomac în esofag. Ciocolata, laptele și alimentele grase, precum brânza sau produsele de patiserie, se numără printre factorii care favorizează apariția afecțiunii.

Foarte multe persoane au resimțit, la un moment dat în viață, simptomele afecțiunii denumite refluxul gastro-esofagian. Medicii spun că boala este frecventă în rândul gravidelor și celor care au depășit vârsta de 40 de ani.
Potrivit dr. Florian Stoian, medic primar internist, refluxul gastro-esofagian se produce în condițiile închiderii deficitare a sfincterului esofagian inferior (valva care desparte esofagul de stomac). "În mod normal, sfincterul reține acizii în stomac, dar în cazurile în care există o tulburare, iar valva este slăbită sau se relaxează în loc să se contracte, sucul gastric urcă în esofag", a explicat specialistul.
Printre cauzele refluxului gastro-esofagian se află hernia hiatală (afecțiune care slăbește sfincterul, iar partea superioară a stomacului trece de mușchiul care separă abdomenul de torace), efortul fizic prelungit, dar și ingerarea unor alimente care duc la relaxarea sfincterului. Astfel de consecințe au ciocolata, laptele și alimentele grase, precum brânza, untul, sosurile sau preparatele de patiserie. Potrivit medicului, respectivele alimente stimulează aciditatea gastrică și favorizează refluxul în esofag. Ace-lași efect îl au și citricele, condimentele, roșiile, ceapa, băuturile carbogazoase, cafeaua și cea-iurile. O acțiune "suplimentară" a ultimelor produse enumerate este iritarea mucoasei esofagului.
Afecțiunea este recunoscută ușor, din cauza acrelii din cavitatea bucală. Alte simptome sunt arsurile în zona gâtului și pieptului, care apar după luarea mesei sau când stați întinși, răgușeala, dificultățile la înghițit, tusea seacă sau durerile în zona pectorală.

Modificarea stilului alimentar ajută
Refluxul gastro-esofagian nu este de natură să pună în pericol viața celor afectați. Există însă situații, mai rare, când apar complicațiile, întrucât refluxul sucului gastric poate cauza inflamația mucoasei esofagului (boală denumită esofagită). La rândul ei, esofagita poate ge-nera alte boli, precum ulcerul de esofag, hemoragii digestive, cancer de esofag.
Prima etapă în terapia refluxului gastro-esofagian este, după cum a subliniat specialistul, modificarea stilului alimentar: renunțarea la alimentele și băuturile care dăunează esofagului și stomacului, cât și luarea unor mese mai dese, dar mai puțin consistente. Medicul vă sfătuiește să mâncați cu cel puțin două sau trei ore înainte de culcare. Supravegherea greutății corporale, evitarea prăjelilor și grăsimilor, trebuie să fie avute în vedere, de asemenea. Tratamentul medicamentos are drept țintă neutralizarea conținutului acid al stomacului și este eficient în tratarea simptomelor ușoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3079 secunde