Comercianții ambulanți vă pot vinde boli digestive!

5909
Comercianții ambulanți vă pot vinde boli digestive! - 46d9834fa62209a6504b2aabe46d7bfb.jpg
În perioada verii, bolile digestive sunt cele mai frecvente afecțiuni. Specialiștii atrag atenția că vă puteți feri de indigestii și toxiinfecții dacă respectați regulile de igienă: spălați-vă pe mâini, nu consumați fructe și legume murdare și, mai ales, nu vă încredeți în reclama făcută de vânzătorii ambulanți.

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța se confruntă, în perioada sezonului estival, cu o creștere a cazurilor de toxiinfecții provocate de alimentele alterate.

Mai multe toxiinfecții alimentare în timpul sezonului estival
"Oamenii consumă produse care nu au fost ținute în condiții cores-punzătoare, la rece, și ajung la spital cu vărsături, crampe și diaree, simptome ale afecțiunilor digestive. În perioada verii, ne aglomerăm cu pacienți care suferă de enterocolite și toxiinfecții alimentare", ne-a spus dr. Stela Halichidis, specialist în boli infecțioase, managerul unității spitalicești.
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli infecțioase acute, cauzate de consumul de alimente care conțin germeni sau toxine într-o cantitate mare. Alimentele frecvent implicate în producerea toxiinfecțiilor sunt ouăle și preparatele din ouă, laptele și preparatele din lapte și carnea.
Enterocolita este inflamarea mucoasei intestinului subțire și a colonului și poate fi cauzată de o bacterie, un virus sau un parazit. Contaminarea se face prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmitere de la o persoană bolnavă.

Nu mâncați pe plajă, cu mâinile murdare
Cauzele cele mai întâlnite ale bolilor digestive sunt consumul de fructe și legume nespălate, de alimente ușor alterate și chiar lipsa igienei proprii, motiv pentru care medicul a subliniat că, mai ales în timpul verii, trebuie să acordați o atenție deosebită curățeniei. "Temperaturile ridicate creează un mediu propice înmulțirii germenilor, iar alimentele se alterează mai repede", a spus specialistul. Astfel, spălatul mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei, curățarea produselor vegetale și păstrarea alimentelor în frigider vă pot salva de disconfortul unei boli și de o vizită nedorită la medic.
Dr. Stela Halichidis a mai arătat că nu este indicat să consumați alimente în timpul relaxării pe plajă sau de la vânzătorii ambulanți. "Avem foarte multe cazuri de pacienți care au mâncat pe plajă, cu mâinile murdare. Trebuie evitat acest comportament. De asemenea, nu este recomandat să se cumpere produse perisabile de la vânzătorii ambulanți sau de la cei care își țin marfa pe marginea șoselei, în plin soare, fie înghetață, produse de patiserie sau tip de fast-food", a spus medicul.
Persoanele care suferă de afecțiuni precum amigdalită, otită sau laringită trebuie să evite consumul alimentelor reci, precum înghețată sau suc. "Alimentele reci nu ar trebui să afecteze sistemul digestiv, dar ar putea să deranjeze o altă afecțiune, precum cele din sfera ORL sau o colită, motiv pentru care trebuie consumate produse care au o temperatură cât mai apropiată de cea a corpului", a mai spus specialistul.
Primul simptom al toxiinfecției alimentare este diareea, urmat apoi de greață, vărsături și durere abdominală. Severitatea simptomelor, precum și durata lor depind de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. În cazul enterocolitei, bolnavul resimte, într-o primă fază, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, iar pe parcurs ce afecțiunea avansează acuză dureri abdominale, diaree, febră și amețeli.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.307 secunde