Maxima zilei: "Boala care incită la creație este sănătate de ordine mai înaltă. De unde urmează că medicii ar trebui să aibă o concepție mai puțin medicală despre boală". (A. de Exupéry)

Comprese cu apă rece pentru tratarea insolației

1819
Expunerea necontrolată la soare ne poate trimite la spital. În afară de faptul că ne putem trezi cu arsuri ale pielii, medicii avertizează că putem face insolație. Copiii și bătrânii sunt cei mai expuși.

Deși medicii avertizează me-reu cu privire la pericolele majore, plajele sunt pline cu turiști exact în miezul zilei, atunci când expunerea la soare este interzisă. Este motivul pentru care Ambulanța constănțeană înregistrează un număr ridicat de solicitări din cauza căldurii. În 24 de ore, 28 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza expunerii necontrolate la soare, după cum ne-a declarat dr. Marian Beciu, medic coor-donator la Serviciul Județean de Ambulanță Constanța.
Turiștii sunt avertizați să stea pe plajă cu măsură pentru a nu apărea insolații. Care sunt primele semne ale insolației? După câteva ore de expunere la soare, apare o durere de cap puternică, însoțită de amețeli și vâjâituri în urechi. Pielea capului și a feței este roșie, congestionată, fierbinte. La unele persoane, insolația este însoțită de alte manifestări, precum grețuri, vărsături, puls crescut, respirație greoaie.
Pielea devine roșie, uscată și fierbinte. Deși temperatura corpului este crescută, persoanei îi poate fi frig.
La primele semne de insolație, persoana respectivă va fi transportată la umbră sau într-o încăpere aerisită, i se pun comprese cu apă rece pe cap, frunte, față și piept. În cazul în care persoana afectată are febră peste 38 de grade, i se pot face împachetări cu cearșafuri umede. Consumul de lichide este obligatoriu, pentru o hidratare corespunzătoare, după cum ne-a declarat dr. Loti Popescu, șeful Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Autorității de Sănătate Publică a județului Constanța. În cazul în care simptomele se agravează, iar victima este în pericol de a-și pierde cunoștința, trebuie să fie transportată la spital.
Pentru a preveni insolația, medicii recomandă acoperirea capului cu pălărie, prosop sau batic atunci când ne aflăm pe plajă. De asemenea, expunerea la razele solare în intervalul orar 11.00 – 16.00 este interzisă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4036 secunde