Consumul exagerat de aspirină și paracetamol deschide calea ulcerului

996583
Consumul exagerat de aspirină și paracetamol deschide calea ulcerului - ac09c5f45a370287e5d8f759ef54a717.jpg
Medicii atrag atenția că ingerarea exagerată de medicamente poate avea consecințe nefaste asupra organismului. Astfel, una dintre cauzele apariției ulcerului este consumul de antiinflamatoare, precum aspirina sau paracetamolul.

Statisticile arată că aproximativ 10% din populație va dezvolta, la un moment dat în viață, o formă de ulcer. Afecțiunea apare atunci când secrețiile gastrice, în conținutul cărora se regăsește acid clorhidric și enzima numită pepsina, irită și lezează mucoasa gastrică (ulcerul stomacului) sau a intestinului subțire superior (ulcerul duodenului).
Dr. Ioan Tofolean, șeful Secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, a afirmat că principalele cauze de formare a ulcerului sunt infecția cu bacteria helicobacter pylori sau consumul îndelungat de medicamente antiinflamatoare. "Consumul de aspirină, paracetamol sau algocalmin, de exem-plu, care se suprapune pe o predispoziție genetică poate duce la apariția ulcerului", a precizat specialistul. Astfel, medicamentele prescrise pentru a reduce durerea, inflamația în bolile cronice, precum artrita sau durerile de cap, acționează nefavorabil asupra mucoasei stomacului și duodenului.

Simptomele variază în funcție de pacient
Printre simptome se numără disconfortul digestiv, apărut după mese, durerile, care pot fi asemănătoare unor arsuri și care pot ține de la câteva minute la câteva ore, vărsăturile, greața, balonările, lipsa poftei de mâncare, scaun negru sau cu sânge roșu-închis. Totodată, un simptom al prezenței bolii este și netolerarea unor alimente. "Simptomele pot varia, de la un pacient la altul. De asemenea, sunt și cazuri când bolnavii nu resimt niciun simptom", a adăugat specialistul. În consecință, sunt dese situațiile în care bolnavii ajung la medic când boala este într-un stadiu avansat.
La persoanele care fumează sau consumă băuturi alcoolice riscul de a dezvolta un ulcer este mai ridicat. Tot așa cum, afecțiunea poate apărea și pe fondul unor alte boli, care a implicat intervenție chirurgicală sau conectare la un aparat de ventilație. Stresul a fost enumerat de multe ori printre factorii de risc, dar medicii susțin că are un astfel de efect doar în combinație cu alți factori, enumerați mai sus. Pentru diagnosticarea afecțiunii se impune efectuarea unei endoscopii.

Produsele din cereale, recomandate
Tratamentul pentru ulcer presupune, în primul rând, întreținerea sănătății și acordarea unei atenții sporite alimentației. În caz contrar, boala recidivează, cum s-a constatat în aproximativ 60% dintre cazuri. Persoanele diagnosticate cu ulcer trebuie să evite grăsimile, prăjelile, laptele, alcoolul, cât și fumatul. Le sunt recomandate, în schimb, pâinea, produsele din cereale, fructele și legumele, sub formă de salate.
Complicațiile unui ulcer netratat sau recurent pot pune viața bolnavului în pericol. Astfel, dacă leziunile ulceroase perforează mucoasa gastrică apar sângerările (ulcerul devine hemoragic), iar riscul de deces crește considerabil. De asemenea, dacă afecțiunea nu se ameliorează în urma tratamentului este posibil să fie, de fapt, un cancer gastric.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2347 secunde