Consumul exagerat de medicamente vă poate distruge stomacul

1476
Consumul exagerat de medicamente vă poate distruge stomacul - efectelemedicamentelor-1366293352.jpg
Proverbul "Tot ce e mult strică" este cât se poate de adevărat și în cazul consumului excesiv de medicamente, luate de mulți bolnavi după ureche. Efectele sunt devastatoare, spun specialiștii, care avertizează că un dozaj necorespunzător poate produce de la diaree, la boala de reflux-esofagian. 

Fie că sunt prescrise de medic, fie că sunt luate prin automedicație, tratamentele administrate pe cale orală au și efecte nedorite, susțin medicii, astfel că trebuie eliminat obiceiul împământenit de a apela la ele la cea mai mică durere sau la cel mai banal simptom.

"Medicamentele sunt o sabie cu două tăișuri, pentru că, luate timp îndelungat, pot afecta mai ales sistemul digestiv. Dacă vorbim de pacienții care consumă medicamente fără prescripție medicală, lucrurile sunt cu atât mai grave. Ei trebuie să știe că orice tratament se prescrie de către medic individualizat, în funcție de starea și nevoile pacientului, dar și de ceea ce poate suporta organismul său, asta pentru că se pot trezi cu efecte dintre cele mai neplăcute: de la diaree sau constipație, iritații la nivelul esofagului sau chiar boala de reflux esofagian. De aceea, trebuie educați în așa fel încât să renunțe la obiceiul de a lua medicamente la orice mică durere", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Antiinflamatoarele irită mucoasa gastrică

Una dintre cele mai frecvente leziuni induse de medicamente este iritarea mucoasei gastrice, cauzată de antiinflamatoare nonsteroidiene.

"Acest tip de tratament poate irita stomacul prin scăderea capacității de apărare a mucoasei față de acidul produs în stomac. Uneori, această iritare poate duce la inflamația mucoasei gastrice, adică gastrita, ulcere, sângerări sau perforații ale mucoasei", completează medicul.

Atenție la tratamentele pentru tensiune

Constipația este un alt efect al excesului de pilule, care poate fi determinantă în apariția unui întreg dezechilibru. Extrem de multe medicamente afectează activitatea nervilor și mușchilor intestinului gros, ceea ce determină trecerea încetinită și dificilă a materiilor fecale. Medicamentele pot de asemenea absorbi lichidul intestinal, ceea ce duce la întărirea materiilor fecale.

Medicamentele care determină constipația sunt antihipertensivele, anticolinergicele, colestiramina, fierul și antiacidele care conțin aluminiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Aprilie 2013
Stire din Sănătate : Protocol pentru accesul la medicamente
Pagina a fost generata in 0.7227 secunde