COPII NENOROCIȚI PE VIAȚĂ! Mămici, nu vă puneți viața în pericol! Fiți atente cu cine nașteți și unde

25835
COPII NENOROCIȚI PE VIAȚĂ! Mămici, nu vă puneți viața în pericol! Fiți atente cu cine nașteți și unde - 281919publimediashutterstock1-1534492453.jpg
Dr. Coralia Ștefănescu, cunoscut medic specialist Obstetrică-Ginecologie din Constanța aduce în atenția viitoarelor mămici un caz petrecut recent, adevărat, nu în orașul nostru. Dar nu asta contează, ci ceea ce încearcă medicul să sublinieze, adică importanța unei nașteri asistate, care să se desfășoare în cele mai bune condiții și fără riscuri pentu mamă și făt. 


"Sâmbătă seara a ajuns în urgența unei cunoscute maternități din Iași o pacientă în travaliu, cu un făt blocat în pelvis. Pacienta născuse anterior, în 2016, prin operație cezariană și a dorit o naștere «împlinitoare» la domiciliu. Asistată de o doula. La vârsta de 42 săptămâni (ca fapt divers, o sarcină prelungită peste 41 săptămâni are un risc mai mare de moarte fetală decât o naștere prematură). După câteva ore de travaliu condus empiric, mama și fătul au ajuns în stare gravă la spital, unde fătul a fost salvat printr-o aplicație extrem de dificilă de forceps. Acum este în reanimarea neonatală, cu șanse mari de a rămâne cu sechele neurologice pe viață. Dar mama a "învins" cezariana...


Câteva precizări. Doula este o persoană fără nici un fel de pregătire medicală oficială, care oferă suport psihologic în sala de travaliu. Deci nu are voie să conducă travalii, să monteze perfuzii sau să facă tușee pentru a aprecia gradul dilatației sau situația fătului. În străinătate există organizații profesionale ale doulelor, cursuri de profil și coduri de bună practică. În România sunt câteva personaje active on-line care oferă sfaturi și asistență la naștere, fără a avea legal acest drept. Ele îndeamnă gravidele să refuze asistența medicală, să nască la domiciliu sau în centre medicale agreate de "experte", în apă parfumată, cu muzică și lumânări și neapărat, soțul să filmeze momentul magic, să taie cordonul cât mai târziu, să pună la păstrat placenta etc. Și, desigur, să nu își vaccineze copiii, deoarece rujeola nu există.


Nașterea pe cale vaginală după operație cezariană este admisă doar în anumite situații, fiind asistată de personal experimentat, cu anestezist obligatoriu lângă pacient, cu sala de operații pregătită lângă sala de travaliu, pentru că se poate muri. Da, poate vi se pare ciudat, dar în mileniul trei se poate muri la naștere, și aici, și în Berlin, New York sau Tokyo. În ciuda faptului că asistența medicală a fost de calitate și a respectat protocoalele. Dacă nu respecți criteriile cu siguranță cineva va muri. Mama, fătul sau amândoi. Din păcate, și în Constanța au fost două cazuri extreme în ultimele șase luni.


Ce ar trebui făcut pentru a se evita cazuri precum cel descris mai sus? În primul rând, Societatea de Obstetrică-Ginecologie, Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății trebuie să aibă o campanie susținută în media prin care să explice viitoarelor mame și aparținătorilor (soți, bunici) importanța unei asistențe corecte la naștere și prin care să combată șamanismul și pseudo-știința. 
Desigur că poți naște acasă (cu riscurile de rigoare), dar asistată de o moașă certificată, în condiții de asepsie, de preferință dacă nu locuiești departe de spital, dacă nu ești la prima naștere și niciodată dacă ai cicatrici pe uter (cezariană, fibrom etc.)
Dacă plănuiți să nașteți vaginal după cezariană, cereți insistent medicului curant să aprecieze în trimestrul trei localizarea și inserția placentei. Dacă aveți uter cicatriceal și sunteți refuzată de unul sau doi colegi pe motiv de risc crescut, nu mergeți din doctor în doctor până când găsiți pe cineva dispus să riște. Vă puneți în pericol viața și sănătatea, dar și pe a bebelușului dumneavoastră. 


Dacă naști natural, nu înseamnă că ești o mamă mai bună decât cea care a născut prin cezariană. Dacă nu poți alăpta sau nu ai stat o oră cu copilul pe tine nu înseamnă că nu vei avea o legătură specială cu copilul tău. Iar un travaliu prelungit cu orice preț pentru a te lăuda ca ai născut natural, îi poate lăsa copilului sechele pe viață".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6783 secunde