Coplata a fost redusă. Noile tarife variază între 2 și 75 de lei

361
Coplata a fost redusă. Noile tarife variază între 2 și 75 de lei - pozacoplata-1347561642.jpg
Ministerul Sănătății a adus noi modificări la sistemul de coplată după negocierile care au avut loc, în luna august, între reprezentanții acestei instituții și reprezentanții Colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociațiilor de pacienți, precum și cei ai sindicatelor din sănătate.

Tarifele au suferit modificări considerabile, astfel că, pentru o consultație la medicul de familie, pacienții vor scoate din buzunar între 2 și 4 lei, față de 4-5 lei, iar pentru o consultație RMN, între 50 și 75 de lei, față de 150-250 sumele inițiale. Deși multe dintre instituțiile medicale implicate în luarea acestei decizii se opun acestui proiect, coplata va avea un procent fix, adică 10 la sută din tariful de decontare a investigațiilor.

Bolnavii cronici, scutiți de coplată

Pacienții care suferă de boli cronice vor beneficia de scutirea plății la coplata în sănătate, indiferent dacă sunt sau nu incluși în programe de sănătate. În plus, pentru pacienții cu boli cronice care se prezintă la medicul de familie, se propune o consultație pe trimestru, iar pentru persoanele care au peste 18 ani și sunt asigurați, nu se va percepe coplata. Pentru celelalte servicii medicale, se vor utiliza surse alternative de finanțare atât pentru medici, cât și pentru pacienți, evitându-se astfel discriminarea între cei care plătesc și cei care sunt scutiți. Diabeticii au dreptul la două internări anuale de lungă durată, dar nu sunt scutiți de coplată la farmacie.

Pentru o consultație la medicul de familie, pacienții vor plăti între 2 și 4 lei, biletul de trimitere va costa 2 lei, iar alți 2 lei - pentru un set de 5 analize. Când vine vorba de investigații ca RMN, angiografie sau ascintigrafie, bolnavii vor plăti între 25 de lei și 50 de lei. Pentru spitalizarea de o zi, vor plăti și în funcție de categoria spitalului. Pentru un spital de categoria 1, tarifele sunt de 30 de lei, în timp ce pentru unitățile sanitare autorizate vor plăti doar 10 lei, dacă spitalizarea durează o singură zi. În cazul spitalizării continue, tarifele se încadrează între 25 de lei și 45 de lei.

O altă modificare adusă prin acest proiect este aceea că și serviciile medicale de urgență sunt o altă categorie la care nu se va aplica coplata la sănătate.

Legea privind introducerea coplății în sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial în luna noiembrie 2011, iar Ministerul Sănătății a propus o dezbatere publică a acestei legi la mai bine de jumătate de an de la publicarea ei. În funcție de negocierile dintre instituțiile medicale de sănătate și Fondul Monetar Internațional, proiectul de lege va putea fi aplicat spre sfârșitul anului.

Andreea NĂSTASE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Citricele, inamicele poluării!
Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Cinci teste care îți pot salva viața
Pagina a fost generata in 1.738 secunde