Concurs Corectarea deviațiilor de sept nazal se face numai chirurgical

5518

Articole de la același autor

Deviația de sept nazal este o malformație care se manifestă prin deformații care apar pe una din fețele septului sub forma unor proeminențe osteocartilaginoase (creste sau pinteni), ne-a explicat Elena Ligia Jacotă, medic primar ORL din Policlinica Port. Aceste malformații pot determina tulburări funcționale de diverse grade.

Deviația de sept poate fi o simplă variație a structurii normale putând să apară în timpul dezvoltării prenatale, în timpul nașterii sau pe măsură ce nasul crește. De asemenea, afecțiunea poate să apară ca urmare a unui traumatism nazal.
Potrivit specialistului, în declanșarea malformației intervin doi factori: traumatismul și potențialul proliferativ al celulelor cartilaginoase septale. "Traumatismul poate să apară din viața intrauterină. În timpul copilăriei deviațiile de sept nazal sunt mai ușoare, dar pot determina o malformație septală ulterioară. La adult, traumatismul poate fi cu fractură, cu deplasarea septului sau fără deplasare", a declarat medicul specialist.
Tulburările pot fi subiective, iar în acest caz obstrucția nazală poate fi unilaterală sau bilaterală, pe ambele nări. Ca urmare, bolnavul va respira greu.
La tulburările obiective se constată, de cele mai multe ori, o malformație a piramidei nazale care însoțește deviația de sept de origine traumatică.

La trei ore după operație pacientul părăsește spitalul
Diagnosticul se pune ușor, atât pe baza simptomatologiei cât și pe baza inspecției piramidei nazale și prin examen radiografic.
"Ca tratament, corectarea deviațiilor de sept nazal se face numai pe baza tratamentului chirurgical", ne spune Elena Ligia Jacotă. Operațiile nu se fac în perioada călduroasă.
Operația nu este grea, nu prezintă riscuri, în schimb, perioada de recuperare este dureroasă.
Operația are o durată de aproximativ o oră, o oră și jumătate și, de obicei, pacientul părăsește spitalul după trei-patru ore. Medicul chirurg ORL sau plastician va face o incizie în interiorul nasului și va îndepărta mucoasa care acoperă cartilajul și osul. Septul deformat va fi tăiat sau îndreptat, după care mucoasa va fi repoziționată peste sept.
Deviația de sept nazal este un factor favorizant pentru apariția unor infecții otice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6843 secunde