Creierul adolescentelor, distrus de alcool

809
Creierul adolescentelor, distrus de alcool - fataalcool-1314109572.jpg
Consumul de alcool a devenit un obicei la ordinea zilei în rândul tinerilor și chiar al adolescenților. Însă acesta le poate afecta organismul iremediabil. Potrivit cercetătorilor americani, consumul excesiv de alcool în adolescență afectează dezvoltarea creierului la fete.

"În adolescență, creierul își urmează semnificativ maturizarea, îndeosebi în regiunile frontale, asociate cu niveluri mai sofisticate ale gândirii, cum ar fi planificarea și organizarea", spune dr. Susan Tapert, directoarea departamentului de psihologie al Universității California din San Diego. "Consumul excesiv de alcool, de tip <>, poate întrerupe creșterea normală a celulelor cerebrale, ceea ce ar putea afecta capacitatea adolescenților de a progresa în plan școlar sau sportiv, de exemplu, și determina efecte de lungă durată numai la fete", a mai explicat medicul.

Creierul fetelor se dezvoltă mai devreme, cu un an sau doi înaintea băieților, iar alcoolul acționează asupra fluctuațiilor hormonale, având un efect diferit la fete, datorită metabolismului și unei repartiții specifice grăsime - greutate corporală.

Într-un articol publicat în revista "Alcoholism: Clinical & Experimental Research", Susan Tapert menționează un studiu desfășurat pe circa o sută de adolescenți între 16 și 19 ani, repartizați în două grupe, în funcție de practicarea sau nu a "binge drinking" (consum excesiv de alcool punctual și periodic). Participanții au fost supuși la teste neurologice și la o rezonanță magnetică (RMN). "Pentru același lucru, << marii băutori >> aveau o activitate mai redusă în câteva regiuni ale creierului, acest lucru fiind mai semnificativ la fete", arată cercetătoarea. "Aceste diferențe în rândul adolescentelor se traduc prin performanțe mai slabe ale atenției și memoriei", încheie dr. Tapert. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 23 August 2011
Stire din Sănătate : Condimentele taie caloriile
Marţi, 23 August 2011
Stire din Sănătate : Fumatul este o boală cronică
Pagina a fost generata in 1.7823 secunde