CRIZĂ ÎN CENTRELE DE TRANSFUZII! Oamenii așteaptă ore-n șir ca să doneze sânge

123
CRIZĂ ÎN CENTRELE DE TRANSFUZII! Oamenii așteaptă ore-n șir ca să doneze sânge - epidemiegripasua1376039362-1504426084.jpg

Articole de la același autor

În timp ce bolnavi care depind de transfuzii cer cu disperare ajutor, multe operații se amână, iar medicii apelează la prieteni să facă rost de pungi de sânge - o boală cronică a sistemului îi lovește pe donatori. Din cauza deficitului uriaș de personal, în unele zone, oamenii trebuie să stea la coadă cu orele ca să poată dona sânge. 


Responsabilii din sistem au început o evaluare a situației din toate centrele din țară. 


La Centrul de transfuzii sanguine din Iași, sunt zile în care cei care vin să doneze sânge așteaptă și patru ore. Un singur medic îi consultă, chiar și atunci când se prezintă peste o sută de persoane, mai ales după apelurile pentru donare. Din 32 de angajați, doar 10 lucrează zi de zi cu donatorii.


Nu e de mirare că unii donatori nu mai revin, deși mai mereu e criză de sânge. Și în cel mai mare spital din Moldova operațiile sunt amânate.


Toată rețeaua e în criză din cauza deficitului de personal, cronicizat după ce posturile vacante au fost tăiate de tot din schemă de către guvernul Boc, în vremea crizei financiare.


Nu se mai plătesc nici orele suplimentare, așa că nu se lucrează în weekend, când ar putea fi mai mulți donatori.
În toate centrele de transfuzii, sunt aproape o mie de angajați. Deficitul ar fi de aproximativ 1700 de posturi.
Anul trecut, în toată țara au fost donate 407 mii de pungi de sânge, mai puține decât în anul anterior. Nici cifrele din primul semestru nu sunt încurajatoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4062 secunde