Cum a devenit Spitalul Județean o fortăreață

870
4
Cum a devenit Spitalul Județean o fortăreață - monitoarespital-1335463807.jpg

Până ieri, aproape oricine ar fi putut să intre în Spitalul Județean de Urgență Constanța prin numeroasele căi de acces nesupravegheate de nimeni. De acum înainte, însă, unitatea sanitară se bucură de unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere video din țară, așa că nimeni nu va mai scăpa neobservat în incinta spitalului.

Noua investiție a unității sanitare a fost inaugurată ieri după ora prânzului în prezența autorităților locale, a mai multor medici constănțeni și a conducerii SCJU Constanța, chiar în curtea spitalului. Cei prezenți au fost îndrumați către camera de supraveghere, unde au putut vedea cele opt monitoare care urmăresc în continuu cine intră și cine iese din spital, care dintre pacienți sunt indisciplinați și ce cadre medicale nu își îndeplinesc cum trebuie atribuțiile.
"Spitalul are două mii de salariați și numeroase căi de acces în spital, precum Unitatea de Primire Urgențe, internări, acces pentru administrație, alimente, rufe, gunoi și altele. Aceste aspecte făceau practic imposibil de gestionat modul în care persoanele neautorizate intrau în spital", a declarat dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța.

O investiție de sute de mii de euro

Valoarea întregului sistem se ridică la aproximativ o jumătate de milion de euro, a afirmat dr. Dan Căpățână.
"Investiția a costat 400.000 de euro, iar acum ne bucurăm probabil de cel mai performant sistem de acest gen din țară, cu ajutorul căruia putem urmări orice fel de mișcare. Camerele pot fi setate în așa fel încât să vezi anumite cadre, se pot roti și captează orice unghi", a spus medicul. Sistemul va fi complet în aproximativ două - trei luni, când va fi coroborat cu un sistem de control - acces.
Imaginile surprinse de camerele video vor fi urmărite în permanență de angajații firmei de pază a spitalului prin intermediul monitoarelor, iar dacă se va întâmpla ceva, echipa de intervenție va fi anunțată prin stație unde să se deplaseze pentru a rezolva situația. În plus, în situația în care un pacient este nemulțumit de serviciile cadrelor medicale, poate solicita acum imaginile video care să îi susțină afirmațiile.

Cum funcționează întregul sistem de supraveghere

Noile camere video filmează în unghiuri de 360 de grade, iar sistemul dispune de un soft care desparte cadrele în imagini distincte.
"Au fost instalate 69 de camere video noi, au fost preluate încă 13 camere din sistemul vechi pentru secția de ortopedie și urmează să fie montate încă șase camere în funcție de cerințele conducerii spitalului", ne-a explicat Gheorghe Cristian, directorul executiv al firmei de pază care se ocupă de monitorizarea video. Camerele au fost montate pe căile de acces interioare, cele exterioare, holurile principale ale spitalului și la accesul în fiecare secție.
În încăperea cu cele opt monitoare se află și unitățile de stocare, dotate cu cinci înregistratoare care au o capacitate totală de stocare de 60 de terrabiți.
"Dacă avem probleme cu unul dintre hardurile de memorie, îl putem scoate cu ușurință, iar sistemul va funcționa în continuare fără pauză", a mai spus Gheorghe Cristian. Acesta a mai menționat că aparatele de filmat au zoom digital și o rezoluție de trei megapixeli, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult față de camerele cu care era dotat spitalul înainte.

Camerele vor ține la distanță hoții și comercianții ambulanți

Angajații firmei de pază a spitalului vor putea urmări de acum încolo fiecare mișcare a pacienților, a medicilor, a vizitatorilor, dar și a comercianților ambulanți sau a hoților care se plimbă prin unitatea sanitară, în condițiile în care se estimează că, zilnic, în incinta spitalului intră și ies aproximativ cinci mii de persoane.
"Cei care intră în spital nu sunt întotdeauna vizitatori sau pacienți, mai sunt și persoane care fie vor să vândă anumite produse, fie au gânduri mai necurate și vor să fure. Sperăm ca odată cu instalarea acestui sistem de monitorizare vom putea uita de astfel de probleme", a spus dr. Dan Căpățână.
Mai mult, dacă există conflicte între personalul medical și eventualii pacienți agresivi sau invers, conducerea spitalului va avea dovezi clare. De asemenea, reclamațiile pacienților nemulțumiți că așteaptă prea mult vor fi verificate cu ușurință prin simpla vizualizare a imaginilor filmate.

Ce părere au medicii din spital

Dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului de Urgență Constanța a declarat că această investiție este binevenită în unitatea medicală. "Este un sistem avantajos. Circuitul pacientului în spital va putea fi urmărit în întregime, ceea ce va îmbunătăți timpul necesar pentru investigarea bolnavilor, vor putea fi identificați și vizitatorii cu ușurință, iar conflictele vor fi aplanate mult mai repede", a declarat, ieri, directorul medical.
La rândul lui, dr. Alexandru Șerban, noul șef al Secției de Ortopedie, proaspăt inaugurată în urmă cu câteva săptămâni, susține că la fostul său loc de muncă (Spitalul Floreasca din Capitală), nu exista un astfel de sistem.
"În București, nu-mi amintesc să fi avut un asemenea sistem de supraveghere și pot spune că este minunat. În acest fel, se vor putea corecta anumite ineficacități și cred că va conta foarte mult și faptul că personalul medical se știe supravegheat", a afirmat dr. Șerban.

Comentează știrea

ion
27 aprilie 2012
rusine

este atat de penibil ce se intampla la spital.... te internezi si Nu au bani de medicamente, Nu au bani de pansamente, saloanele si paturile arata ca la o cazarma de razboi, insa, vaoi.. sunt supravegheat video.. pazit de nesimtitii de la zip.... vad ca la spital nu se pune accent pe sanatate ci pe siguranta...

adi
27 aprilie 2012
mare rusine!!!

dupa mintea celor de la cj, la spital ne trebuie un sistem video ultraperformant!!!!ca sa vedem cati bani intra spaga in buzunarele doctorilor????niste tablete ultraperformante ca sa nu se plictiseasca paznicii in tura nu trebuie?? vai mama noastra..

jimi
27 aprilie 2012
RUSINE !!!

Aveti bani pentru sisteme de securitate ? dar pentru medicamente de ce nu aveti ? Ca o persoana internata trebuie sa isi cumpere inclusiv serul perfuzabil !! Sa va fie rusine !! Si daca nu mai intra persoane din familiile bolnavilor, cine ii mai ingrijeste ? Ca asistentele si infirmierele au grija doar sa isi umfle buzunarele cu spagi ! Sunteti niste mizerabili !! Dar de mizerie, gunoaie si gandaci de ce nu va ocupati ? Colcaie spitalul de gandaci !! Nici o infirmiera nu spala pe jos in camere, holuri si grupuri sanitare cu clor, detergent sau alte substante dezinfectante !! Cati bani v-ati tras voi, aia din conducerea spitalului , din asa zisul sistem de protectie ?? MIZERABILILOR !!!

hmm
27 aprilie 2012
e bine

Ma, asta e bine, e foarte bine chiar. Dar...bani de medicamente sa aveti!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6209 secunde