Cum deosebim răceala de gripă

542
Simptomatologia prezentă în răceală și gripă este asemănătoare, dar există mai multe diferențe care ne ajută să le deosebim.
r În primul rând, gripa este cauzată de un virus, iar răceala de o bacterie. De asemenea, și tratamentul sau profilaxia sunt diferite. În vreme ce afecțiunile produse de viruși sunt prevenite cu ajutorul vaccinurilor, tratamentul bolilor produse de bacterii, cu antibiotice.
r Răceala debutează lent. Primele semne sunt durerea în gât, strănutul și rinoreea cu secreție limpede, dar care poate deveni gri, galbenă sau verde în săptămânile care urmează. Alte simptome sunt tusea, durerea de cap, ochii congestionați, somnolența și senzația de nas înfundat.
r Spre deosebire, gripa debutează cu simptome alarmante: bolnavul se simte slăbit, nu are poftă de mâncare și este tot timpul slăbit. Apar apoi tusea seacă, rinoree, frisoane, dureri în gât, inflamarea amigdalelor și dureri puternice de cap. La copii, gripa poate da și dureri abdominale și diaree.
r Virusul gripal AH1N1 are simptome asemănătoare gripei obișnuite. Bolnavul va resimți febră mare, de peste 38 de grade Celsius, alterarea stării generale, dureri musculare și articulare. Mai pot să apară tusea seacă, secreția nazală apoasă, iar unii pacienți au acuzat diaree și stări de vomă. După două sau trei zile, aceste simptome se intensifică și pot duce la pneumonie.
Pentru a stabili schema terapeutică ce trebuie urmată este indicat să vă prezentați la medicul de familie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0761 secunde