Cum luptă spanacul împotriva senzației de foame

189
Cum luptă spanacul împotriva senzației de foame - cumluptaspanacul-1394640151.jpg

Articole de la același autor

Spanacul combate foarte eficient senzația de foame. La această concluzie au ajuns mai mulți cercetători suedezi, care spun că spanacul încetinește digestia lipidelor și generează un sentiment de sațietate de durată.
În căutarea unei soluții naturale, care să încetinească digestia și să atenueze senzația de foame între mese, Charlotte Erlanson-Albert-sson, specializată în medicină nu-trițională în cadrul Universității din Lund, Suedia, l-a întrebat pe soțul său dacă o moleculă sintetică ar putea provoca sațietatea. Acesta, specialist în fotosinteză, a ghidat-o spre tilacoizii (plăci membranoase fotosintetice netede) conținuți în celulele plantelor verzi și în special în frunze. Prin urmare, cercetătoarea a decis să studieze efectul spa-nacului.
Cu toate acestea, nu este suficient să mănânci spanac. "Trebuie să zdrobești, să filtrezi apoi să centrifu-ghezi frunzele, pentru a elibera tilacoizii din celule, deoarece corpul uman nu poate să le separe de spanacul proaspăt", explică echipa de la Universitatea din Lund.
Pentru a evalua efectul tilacoizilor asupra senzației de foame, 15 persoane au consumat, în fiecare dimineață, pudră de spanac bogată în tilacoizi și diluată în apă. Participanții la studiu au relatat că nu mai simțeau nevoia să ronțăie între mese. Comparați cu un grup de control căruia i s-a dat o băutură fără tilacoizi, cei 15 băutori de spanac au declarat că le-a fost "mai ușor să se rezume la trei mese pe zi", raportează autorii studiului.
De asemenea, oamenii de știință au constatat că reprezentanții "grupului tilacoid" aveau nivelurile sangvine ale hormonilor de sațietate mai ridicate și o glicemie mai stabilă decât cei din grupul de control. Prin urmare, cercetătorii au dedus că tilacoizii declanșează eliberarea de hormoni de sațietate în intestine.
Tilacoizii "conțin sute de substanțe active - galactolipide, proteine, vitamine A, E, K, antioxidanți, betacaroten, luteină și altele", conchide Erlanson-Albertsson. Prin urmare, este foar-te probabil ca efectul de sațietate pe care-l produce spanacul să rezulte din asocierea mai multor molecule. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3866 secunde