Cum ne afectează sănătatea variațiile mari de temperatură

945
Cum ne afectează sănătatea variațiile mari de temperatură - variatiitemperaturadepresie-1318180891.jpg

În mai puțin de 24 de ore, am trecut de la vară la toamnă târzie. Temperaturile au scăzut rapid de la aproape 30 de grade la 12 grade Celsius, iar organismul nostru resimte foarte grav aceste modificări bruște din atmosferă. Inevitabil el este supus unui stres puternic, care poate provoca numeroase dereglări în funcționarea lui.

Practic, organismul se adaptează la aceste schimbări de temperatură în 14 zile. Trecerea de la caniculă la ploaie și vreme înnorată afectează în special copiii, bătrânii și bolnavii cronici. Potrivit specialiștilor, scăderea sau creșterea bruscă a temperaturii afectează metabolis-mul, iar riscul apariției astmului, afecțiunilor pulmonare și a celor respiratorii, alergiilor, depresiei și problemelor de nutriție este destul de ridicat. Studiile au arătat că organismul uman a început să își piardă capacitatea de adaptare la fluctuațiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercu-siunile asupra sănătății pot fi destul de grave.

Probleme cardiace
Schimbările climatice reprezintă un pericol real pentru persoanele care suferă de boli cardiace. Chiar dacă temperaturile ridicate amenință viața celor care suferă de probleme cu inima, medicii susțin că frigul duce la coagularea sângelui, crescând astfel riscul producerii ata-curilor de cord.
Un studiu realizat în Franța a demonstrat faptul că, atunci când temperatura normală a zilei scădea cu mai mult de 10 grade, rata infarcturilor se mărea cu 13%, iar când presiunea atmosferică se modifica cu 10 milibari, numărul infarcturilor creștea cu aproximativ 12 procente.

Dureri reumatice
Din cauza aerului rece și umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Epidemie de viroze
În momentul în care corpul nostru este, practic, forțat să treacă brusc de la o temperatură de peste 9 grade la -5 grade Celsius, cum a fost duminică, 6 martie, organismul este slăbit instantaneu, prin faptul că încearcă să facă față acestei treceri și pentru că este confruntat cu frigul. Sistemul imunitar se prăbușește încet, iar cor-pul este vulnerabil în fața virozelor.
Deși există medicamente eficiente care să trateze guturaiul, ar fi bine totuși să prevenim această afecțiune și să mâncăm mai multe fructe și legume sau să luăm suplimente de vitamina C în mod preventiv.

Amețeli, dureri de cap și oboseală excesivă
Atunci când vremea se răcește brusc, foarte multe persoane se confruntă cu amețeli și dureri de cap. Există mulți oameni care, pe o asemenea vreme, acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică și psihică, o stare de somnolență continuă și chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător noaptea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3108 secunde