Cum prevenim rezistența la antibiotice

497
1
Românii sunt printre cei mai puțin informați europeni cu privire la ineficiența antibioticelor împotriva virușilor. În plus, în țara noastră medicamentele se obțin foarte ușor și fără rețetă, aceasta fiind și cauza principală a consumului abuziv de antibiotice.
Ziua Europeană de Informare despre Antibiotice a fost marcată la sfârșitul săptămânii trecute iar tema de anul acesta a fost "Antibioticele - antimicrobiene puternice dar vulnerabile". Potrivit Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța, din anul 2008, evenimentul se desfășoară pe 18 noiembrie și reprezintă un prilej de a informa populația cu privire la rezistența la antibiotice.
Anul acesta s-a pus accent pe încurajarea prescrierii raționale a antibioticelor, astfel încât acestea să rămână un instrument sigur și eficient și în viitor. Specialiștii spun că rezistența la antibiotice apare în momentul în care microorganismele, precum bacteriile și unele ciuperci sensibile la antibiotice, nu mai reacționează la tratament. Acest lucru se întâmplă ori din cauza adaptării naturale a micro-bilor, ori în urma unei administrări improprii a medicamentelor.
DSP Constanța recomandă ca antibioticele să fie utilizate rațional și echilibrat pentru a preveni și controla cât mai eficient bolile infecțioase.
La ora actuală, printre microbii cunoscuți ca fiind rezistenți la antibiotice se numără bacteriile care provoacă TBC, gonoreea, streptococ sau stafilococ. Potrivit DSP, specialiștii sunt de părere că motivele creșterii, în România, a rezistenței la antibiotice, sunt auto-medicația sau prescrierea rețetelor fără a practica antibiograma.
Prin urmare, Ministerul Sănătății a făcut recent un apel către managerii și medicii din spitale, medicii de familie, publicul larg și mass-media pentru a promova folosirea adecvată a antibioticelor. Pentru a combate infecțiile și rezistența la antibiotice, trebuie respectat planul de vaccinare, normele de igienă în gospodării, pregătirea hranei și spălarea frecventă a mâinilor.

Comentează știrea

doctor
21 noiembrie 2011
Pai si cum prevenim???? Mare reportaj

Ai zis multe dar nu ai spus nimic... sau cel putin trebuia sa fie alt titlu.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum știi dacă ai plămânii sănătoși?
Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : De ce ne îmbolnăvim de diabet
Luni, 07 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ucide cancerul pulmonar
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Cât de  gravă e spondilita?
Pagina a fost generata in 0.2751 secunde