Cum puteți preveni ulcerul gastric

580
Cum puteți preveni ulcerul gastric - 17ab24542a2dda6bc21f367cea6175e8.jpg
Mulți ani s-a crezut că stresul și alimentele condimentate declanșează ulcerul gastric. Cu toate acestea, astăzi nu există teorii solide care să susțină măcar faptul că ulcerul poate fi agravat de stres și anumite medicamente. În timp ce unii oameni stresați nu suferă de ulcer, în cazul altora stresul poate fi singura explicație a cauzei bolii.

Odată cu descoperirea bacteriei helicobacter pylori, medicii au avut mai multe explicații, dar nici ea nu i-a lămurit pe deplin. Nimeni nu cunoaște cu exactitate modul de răspândire a bacteriei cu pricina și nici de ce anumite persoane dezvoltă ulcer gastric fără a fi infectate cu H. pylori. Cu toate acestea, chiar și atunci când ulcerul este deja instalat, pot fi luate măsuri pentru a preveni agravarea bolii sau a ameliora simptomele.

Arsuri și balonare, primele semne
Ulcerele gastrice sunt leziuni la nivelul stomacului. Aceste răni apar atunci când secrețiile gastrice, care conțin acid clorhidric și o enzimă numită pepsină, irită și lezează mucoasa stomacului. Dacă aveți senzații de arsuri în partea de sus a stomacului, mai ales între mese și la primele ore ale dimineții, dacă vă simțiți balonați sau aveți senzații de greață ori vărsături, este posibil să aveți ulcer gastric și nu întârziați să mergeți la medic.
Boala poate fi influențată și de anumiți factori de risc, precum vârsta înaintată, zestrea genetică, consumul de alcool și fumatul. De asemenea, s-a constatat că afecțiunea mai poate fi favorizată și de abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina. Aceasta este prescrisă pentru a reduce durerea sau inflamația în boli cronice, precum artrita sau durerile de cap. Folosită timp de săptămâni sau luni de zile, aspirina poate afecta mucoasa tractului gastric, ducând la ulcer sau activând un ulcer deja format.

Renunțați la fumat și reduceți consumul de alcool!
Este important de reținut că atât alcoolul, cât și fumatul predispun la dezvoltarea ulcerului, iar acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a se consuma alcool cu moderație și pentru a se opri utilizarea produselor din tutun, o dată, pentru totdeauna.
În cazul în care o persoană se bazează pe efectul antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru ameliorarea durerii sau pentru ținerea sub control a bolilor de inimă și urmează în acest scop un tratament cu aspirină, ar trebui să discute cu medicul cum ar putea să reducă riscul de ulcer, mai ales dacă la acesta se adaugă și alți factori predispozanți. Doctorul ar putea prescrie un tratament care să diminueze aciditatea gastrică sau ar putea sugera și alte opțiuni pentru calmarea durerii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6101 secunde