Cum să prevenim căderea dinților

1393
Cum să prevenim căderea dinților - spalatdinti-1326729125.jpg
Lipsa unei igiene corespunzătoare a cavității bucale reprezintă cauza principală a căderii dinților. De fapt, majoritatea pacienților care suferă de parodontoză recunosc în fața medicului stomatolog că nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi.

Parodontita marginală cronică, denumită în termeni populari parodontoză, este o afecțiune a dinților destul de comună care apare, în ge-neral, după vârsta de 40 de ani. Această boală reprezintă inflamația țesuturilor de susținere a dinților și este o leziune ireversibilă, care, în timp, duce la pierderea dinților de pe arcadele dentare. "Parodontita marginală poate fi de două tipuri, superficială, în faza de început sau profundă, în fază avansată", aflăm de la dr. Filiz Omer, medic dentist la clinica dentară Taradent din Constanța.

Din ce cauze apare parodontoza

Dr. Filiz Omer spune că pierderea dinților poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care un periaj incorect al danturii, acumularea de placă dentară și depunerea de tartru. "Parodontita poate avea și cauze genetice. Dacă unul dintre părinți a fost afectat de această boală, cel mai probabil, se va transmite și la copii. În unele cazuri, afecțiunea poate fi cauzată chiar de stomatologi în urma unor obstrucționări greșite sau a unor lucrări incorecte ale danturii", precizează medicul dentist.

De asemenea, parodontoza își poate face apariția dacă dinții înghesuiți sau încălecați nu au fost corectați din vreme. "Lipsa instalării unui aparat ortodontic de îndreptare a dinților la copiii sau la adolescenții care au probleme poate fi o altă cauză a căderii dinților la maturitate. Chiar și așa, dacă nu se spală pe dinți după fiecare masă, aparatul ortodontic este instalat degeaba", a adăugat dr. Filiz Omer.

Primele semne ale pierderii danturii

Semnele clinice descrise de pacienții cu parodontită marginală sunt depunerile de tartru, placă bacteriană și resturi alimentare. Totodată, în forme avansate ale bolii, dinții se pot mobiliza la cea mai mică atingere, cu degetele sau cu limba. "La început apare o mobilitate den-tară de gradele 1 și 2, iar la mobi-litatea de gradul 3 și 4 deja se fac extracții ale dinților afectați. Din păcate, nu există niciun tratament de vindecare completă", mențio-nează dr. Filiz Omer.

Printre simptomele parodontitei se mai numără și mirosul neplăcut al cavității bucale, în special dimineața, sângerare la periajul dinților și dureri în timpul masticației. În primul rând, apare gingivita, care provoacă durere. Parodontita se declanșează atunci când bolile gingiilor pro-gresează. Gingia se desprinde de dinți, lăsând spații adânci, unde bacteriile se pot dezvolta și distruge osul în care sunt fixați dinții.

Ce trebuie să faci pentru a preveni parodontita

Cel mai important rol în prevenirea căderii dinților îl are igiena, deoarece spălarea necorespunzătoarea a dinților permite dezvoltarea bacteriilor, care ajung să provoace gingivite și parodontite. "Sunt pacienți care, când vin la consultație, recu-nosc că nu se spală pe dinți niciodată. Aceasta este cea mai frecventă cauză a pierderii dinților", mai spune medicul stomatolog. "Nici măcar alimentația nu contează atâta timp cât oamenii se spală pe dinți. Puteți mânca absolut orice doriți fără a avea probleme cu dantura, dacă, după fiecare masă, dantura este curățată corespunzător", ne informează dr. Filiz Omer.

Totodată, medicul dentist recomandată utilizarea aței dentare, dar și a apei de gură. "În ceea ce privește tratamentul cu apă de gură, este indicată o pauză de câteva luni până la utilizarea următorului flacon. Apa de gură poate îngălbeni dinții dacă este folosită zilnic timp îndelungat, dar este eficientă în curățarea eficientă a cavității bucale".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : 80% dintre boli pot fi depistate de dentist
Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Când îl ducem la dentist pe cel mic
Pagina a fost generata in 0.9861 secunde