Cum se transmite tetanosul?

375
Cum se transmite tetanosul? - cumsetransmitetetanosul-1400780051.jpg

Articole de la același autor

Tetanosul este o boala acută infecțioasă determinată de bacilul tetanic (Clostridium tetani), manifestată prin contracturi tonice ale musculaturii și caracterizată printr-o evoluție gravă, spun medicii. Tetanosul apare ca rezultat al infectării plăgilor tăiate sau profunde cu obiecte contaminate cu bacilul tetanic. 


"Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plăgilor și mucoaselor cu solul contaminat cu bacili tetanici și cu spori,dar și prin obiecte contaminate. 


Imunitatea după tetanos este slabă sau absentă, fiind posibile reîmbolnăviri, care pot fi prevenite numai prin imunizare activă, cu anatoxina tetanică în schema completă, ceea ce asigură imunitatea pentru 10 ani. 


Perioada de incubație în tetanos este de 3-30 zile în funcție de intensitatea infecției tetanigene (cu cât incubația este mai scurtă, cu atât boala este mai severă). Debutul poate fi brusc cu următoarele manifestări: sensibilitate la frig, parestezii, senzația de arsură la nivelul rănii, clonii musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie și imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii mușchilor.


Perioada se caracterizează prin contractura întregii musculaturi scheletice. Contractura musculaturii feței are un aspect caracteristic: "risus sardonicus", adică fruntea încrețită, pleoapele pe jumătate închise și colțurile gurii trase în jos. Bolnavul cu tetanus are poziții diferite caracteristice ca urmare a contracturii", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate în cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8182 secunde