Cum știi dacă ai probleme cu glanda tiroidă

10236
Cum știi dacă ai probleme cu glanda tiroidă - tiroida-1331477732.jpg

Articole de la același autor

Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naștere, la pubertate sau după 60 de ani.

Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub "mărul lui Adam", și produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulația sângelui, apetitul și nivelul de energie. Mai mult, tiroida acționează asupra tonusului muscular, al zahărului și al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos și influențează în special procesul de metabolizare a carbohidraților și a grăsimilor.
În cazul în care întâmpinați probleme cu funcționarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.

Când apar afecțiunile tiroidei
Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producția hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanșării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât și al hipertiroidei, se poate observa prezența unei gușe și îngroșarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcției glandei tiroide. În cazuri mai rare, țesutul glandular poate crește excesiv ceea ce determină apariția de noduli care pot fi canceroși. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian.
Potrivit specialiștilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecțiuni tiroide decât bărbații.

Primele semne ale unei tiroide "leneșe"
Hipotiroidismul sau tiroida "leneșă" apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecțiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă și distrug, în timp, țesutul tiroidian.
De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcționează la capacitate normală și își încetinesc activitatea.
Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala și epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de inițiativă, apatia, pielea rece și uscată, părul deteriorat și unghiile casante, imposibilitatea de concentrare. Totodată, bolnavii afectați de hipotiroidism prezintă o intoleranță la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive și au pulsul scăzut.
Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent și cele care au peste 40 de ani, dar și bărbații în vârstă de peste 65 de ani.

Cauzele și simptomele hipertiroidismului
Glanda tiroidă mai poate fi afectată și de secreția exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice și ușor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpirații abundente, flatulențe și balonări frecvente, creșterea frecvenței bătăilor inimii sau căderea părului.
Lăsată netratată, această boală poate duce la complicații precum hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, scăderea acuității vizuale sau chiar tulburări psihice.
Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni. O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parțială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate.
De menționat faptul că simptomele afecțiunilor tiroidei apar în timp și se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7444 secunde