Cum tratăm problemele digestive de sărbători

488
Cum tratăm problemele digestive de sărbători - cumtratamproblemeledigestive-1324921916.jpg
Vrei nu vrei, trebuie să guști din toate și uite așa mulți dintre noi ajungem să ne plângem apoi de dureri de burtă, balonare, greață și chiar stări de vomă. Dacă treceți prin așa ceva zilele acestea, medicii ne recomandă să ieșim puțin la plimbare și să facem o cură de sucuri de fructe și legume. "Există tendința excesului alimentar în perioada sărbătorilor. Din dorința de a se consuma și gusta din cât mai multe preparate, se introduc cantități foarte mari de alimente în stomac. Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, mușchiul care ajută la menținerea alimentelor digerate în stomac. Atunci când se exercită o presiune prea mare, mușchiul sfincterian nu mai face față și cedează, iar alimentele și acidul gastric vin înapoi în cavitatea bucală, cauzând așa numitul reflux gastro-esofagian", explică doctorul Claudia Petre.

Ciorbă de legume și salate din legume verziDacă nu ați rezistat preparatelor delicioase de pe masa de sărbători, luați o pauză și con-sumați produse cât mai ușoare în zilele următoare. Ciorbele de legume, salatele din legume verzi, proaspete, nu cele cu maioneze sau alte sosuri, sucurile de fructe preparate acasă vă pot ajuta să vă reveniți din punct de vedere digestiv. Nu neglijați nici cerealele integrale, care ajută la funcționarea cât mai normală a tranzitului intestinal. ªi semințele de in ajută la îmbunătățirea funcției tranzitului intestinal, iar în cazul în care acestea nu sunt la îndemână, este indicat să se ape- leze la suplimente alimentare cu fibre sau antiacide, pentru

a ajuta digestia și a preveni efectele nedorite.

Plimbări pe jos în aer liber"O metodă de a ajuta organismul să-și revină după consumul excesiv de alimente de Crăciun este mișcarea fizică. Nu trebuie neapărat să mergeți la sală, dar activitățile fizice regulate, plimbările în aer liber reduc riscul apariției arsurilor gastrice și a altor probleme digestive comune", mai recomandă medicul.

Antiacide și antidiareice

În cazul în care nu vă simțiți prea bine și ați făcut excese la masa de sărbători, puteți să combateți simptomele neplăcute cu medi-camente specifice. Antiacidele nu ar trebui să lipsească din casă în perioada sărbătorilor. Acestea sunt utile pentru combaterea refluxului gastro-esofagian și arsurilor gastrice. Recomandate sunt și antidiareicele. Se eliberează fără prescripție medicală și ajută la încetinirea tranzitului digestiv. Atenție, însă, administrarea prelungită a unei astfel de medicații poate avea efect secundar invers, de constipație.



Menta face minuni


Dacă nu sunteți adeptul medica-mentelor și preferați produsele mai naturale, alegeți menta. Aceasta face minuni în cazul balonărilor și a durerilor de stomac. Preparați un ceai de mentă din 2-3 lingurițe de plantă la 200 de ml de apă clocotită, lăsați să infuzeze 10 minute într-un vas acoperit, apoi strecurați lichidul. Ceaiul nu se îndulcește și trebuie băut lent, cu înghițituri mici. În loc de mentă, puteți folosi și cimbrișor (o linguriță la 500 de ml de apă) sau semințe de anason - o jumătate de linguriță de semințe se pun într-un tifon și se scufundă în 250 de ml de apă fiartă, pentru 10 minute.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6974 secunde